On és Noof al-Maadeed? "Si deixo d'escriure a les xarxes socials és que estic morta"

L'activista qatariana va deixar de fer servir internet després de publicar aquest missatge i va fer saltar totes les alarmes

L'última fotografia que va publicar l'activista Noof al-Maadeed al seu compte de Twitter.
Mar Bermúdez i Jiménez
16/12/2021
2 min

BarcelonaOn és l'activista qatariana Noof al-Maadeed? Creix la preocupació entre els grups de drets humans, que reclamen a les autoritats qatarianes que mostrin proves que la jove, de 23 anys i coneguda per la seva lluita feminista, és viva. Es creu que podria estar morta o haver estat segrestada. L'activista porta desapareguda des de mitjans d'octubre, després de tornar a Qatar des del Regne Unit, on havia passat dos anys sota asil internacional a causa de la greu violència domèstica que feia anys que patia i la restricció de llibertats al seu país. Recentment, havia rebut la confirmació des de Qatar que podia tornar i estar segura, una promesa que la va portar a tornar.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La jove, molt activa a les xarxes socials, feia anys que documentava la seva vida, ideologia i històries als seus perfils d'internet. Va ser precisament a través de Twitter, on diàriament compartia contingut, que va escriure l'alarmant missatge: "Si no estic activa a les xarxes socials, és que estic morta". Després d'aquest tuit, el 12 d'octubre va explicar a la xarxa social que la seva família, que ja l'havia intentat matar en tres ocasions anteriorment, havia pogut accedir a l'hotel on s'estava i en què, suposadament, tenia protecció oficial. Els seus dos últims tuits van ser del 13 d'octubre. "Encara no estic segura" i "Una mica millor" és l'últim que se sap d'ella.

Els seus fidels seguidors han omplert les xarxes socials de missatges amb el hashtag #whereisNoof (on és Noof?), amb què demanen saber els motius de la seva desaparició i que es facin públiques proves que Al-Maadeed és viva. Des del Centre de Drets Humans del Golf (GCHR, en les sigles en anglès) han dit que la manca de proves de vida de l'activista és preocupant, i que han rebut informacions que apunten que la noia hauria estat entregada a la seva família.

Les lleis de tutela de Qatar

A principis d'any, Human Rights Watch va denunciar la situació d'Al-Maadeed en un comunicat que subratllava "el sistema discriminatori de tutela masculina que s'aplica a Qatar, que nega a les dones el dret a prendre decisions clau sobre la seva vida". Les lleis de Qatar impedeixen que una dona no casada de menys de 25 anys pugui viatjar sola fora del país sense permís d'un tutor masculí. L'informe portava per títol Tot el que haig de fer està lligat a un home, i s'hi explicava que Noof Al-Maadeed havia decidit marxar del país després de ser víctima durant molts anys de violència domèstica i de tenir els moviments limitats. "Només tenia permès anar a l'escola i tornar a casa. Qualsevol altra cosa i m'esperava una pallissa", relatava. Aquesta fugida de Qatar la va documentar a través dels seus perfils d'Instagram i Twitter, on va narrar que havia hagut de robar el mòbil al seu pare per poder tramitar el permís de viatge.

Tot i que les històries de dones qatarianes buscant asil internacional no són habituals, la discriminació que pateixen és sistèmica. A poc a poc algunes es van armant de valentia i decideixen alçar la veu davant les injustícies que pateixen. Al-Maadeed n'és només un exemple.

stats