Només el 13% dels europeus han rebut una dosi de la vacuna del covid-19
L'OMS demana a Dinamarca que comparteixi les dosis d'AstraZeneca que té
Fins a aquest moment, a tot Europa s'han administrat 171 milions de dosis de les set vacunes disponibles als diversos països del continent per al covid-19. Amb això, només el 13% de la població europea ha rebut almenys una dosi de la vacuna i un 6% ha finalitzat el tractament amb les dues dosis. Són les dades que ha donat aquest matí en roda de premsa el director regional de l'OMS per a Europa, Hans Kluge. D'aquests 171 milions, 100 milions de dosis han sigut administrades als països de la Unió Europea, com ha assenyalat la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, aquest dijous en un tuit en què anunciava que acabava de rebre la primera dosi de la vacuna ella mateixa. Tot i que en un primer moment no s'ha especificat quina vacuna li havien posat, fonts comunitàries han revelat aquesta tarda que havia rebut una dosi de Pfizer.
Segons el portal Our World in Data, a la UE la taxa de vacunats amb almenys una dosi és del 16,1%, una xifra que contrasta amb la dels països on el procés d'immunització de la població avança més ràpidament, com Israel (61,7% de la població vacunada), el Regne Unit (47,6%), Xile (39,4%) i els Estats Units (36,6%), però també altres com les Seychelles (67,4%), Bhutan (61,8%) o Bahrain (34%). Catalunya se situa lleugerament per sobre de la mitjana comunitària, amb un 18,6% de la població vacunada com a mínim amb una dosi (un percentatge que creix fins al 22% si es té en compte només la població de més de 16 anys). A Espanya, un 18,2% de la població ha rebut la primera dosi.
Kluge ha advertit que la situació de la pandèmia a Europa encara és "greu", quan tot just la setmana passada es van sobrepassar el milió de morts i es confirmen 1,6 milions de nous casos a la setmana (160 persones cada minut). Malgrat que "hi ha signes primerencs d'un alentiment en la transmissió en alguns països", Kluge ha volgut deixar clar que això no és motiu per confiar-se, ja que "les hospitalitzacions segueixen molt altes i arriben informes que s'ha excedit la capacitat de les UCI en diverses parts d'Europa". França n'és exemple.
En l'únic grup en què es detecta un descens dels contagis és en els més grans de 80 anys, gràcies al gran esforç de vacunació concentrat en aquesta població. Des del febrer, la proporció de gent de més de 80 anys amb covid-19 ha anat caient, fins a prop del 30% actualment, "la més baixa de tota la pandèmia", ha dit Kluge.
Diversos països demanen dosis a Dinamarca
Després que aquest dimecres Dinamarca anunciés que atura completament l'administració d'AstraZeneca al país, l'OMS ha demanat al govern danès que "comparteixi" les dosis d'aquesta vacuna que havia adquirit amb altres països que les puguin necessitar, en forma de "donacions" o algun altre sistema.
De fet, a Dinamarca ja li han sortit interessats. Lituània, Letònia i la República Txeca han expressat ja el seu interès en rebre dosis de Dinamarca, tal com han expressat els governs d'aquests països en diversos tuits aquest dijous al matí. El ministre letó de Salut, Daniels Pavluts, ha dit que contactarà amb Copenhaguen per saber "com sol·licitar" aquestes vacunes, mentre que el ministre d'Interior txec, Jan Hamácek, anunciava contactes per intentar "comprar totes les vacunes d'AstraZeneca de Dinamarca".
"Busquem vacunes a tot el món. Estem disposats a comprar AstraZeneca a Dinamarca. Dilluns vaig a Moscou, on vull tractar possibles lliuraments de Sputnik V després de la seva aprovació per part de l’EMA", deia el tuit del ministre txec. Amb tot, Kluge demanava que la transacció no sigui una revenda. Els experts de l'OMS assenyalaven també que en la decisió de Dinamarca de prescindir d'AstraZeneca hi ha pesat el fet que en aquell país la pandèmia està "sota control".
Sobre la suspensió de Janssen per part dels EUA, Kluge s'ha limitat a dir que estan investigant la qüestió, mentre segueixen recomanant l'ús d'AstraZeneca: "El risc de patir trombes és molt més alt entre els pacients de covid-19 que entre els que reben la vacuna", ha remarcat. Aquesta decisió dels EUA va portar la companyia a paralitzar la distribució de la seva vacuna a Europa, i això ha fet que els països del continent que ja n'havien rebut algunes (s'havia de començar a fer servir precisament aquesta setmana) hagin optat per no administrar-les, com a mínim, fins que l'EMA es pronunciï.