Internacional28/06/2017

El nombre de persones que van morir a la torre de Grenfell se sabrà per Nadal

Els damnificats creuen que el govern britànic intenta amagar la xifra real

Quim Aranda
i Quim Aranda

LondresEl nombre oficial de víctimes de l’incendi de la torre Grenfell va pujar ahir a 80, després de deu dies d’haver quedat estancat en 79. Però la xifra total de víctimes de la catàstrofe, que va tenir lloc el 14 de juny al barri de North Kensington, a Londres, no es coneixerà, com a mínim, fins a finals d’any.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Ho va confirmar ahir la detectiu superintendent de Scotland Yard Fiona McCormack, que va assegurar que la policia ha contactat ja amb, almenys, una persona de 106 dels 129 pisos que hi havia a l’edifici. “Aquests residents –va assegurar McCormack en conferència de premsa– ens han pogut dir qui hi havia als apartaments aquella nit. A partir dels testimonis ara sabem que dels 106 pisos hi ha 18 morts o desapareguts, que són presumiblement morts. Però, desafortunadament, hi ha 23 pisos dels quals no hem pogut parlar amb cap ocupant”.

Cargando
No hay anuncios

Les 62 persones que falten del recompte oficial ocuparien els 23 pisos, situats entre les plantes 11 i 24. A partir del nombre de trucades d’emergència, de les aportacions dels supervivents, de les dades del registre electoral i d’altres fonts, la policia estableix els 80 morts.

Al barri, però, la versió oficial no té gaire credibilitatversió oficial no técredibilitat. De fet, des de fa dies, tant les xarxes socials com el grup creat de suport de les víctimes, Justice for Grenfell[Justícia per Grenfell], consideren que el nombre de morts serà més elevat, i que el govern i la policia tracten d’encobrir-ho. Sajad Jamalvatan, estudiant d’enginyeria biomèdica i supervivent del desastre, ha creat un grup de WhatsApp amb 89 famílies afectades. Els seus càlculs és que els morts superaran els 120.

Cargando
No hay anuncios

Dues setmanes després de l’incendi, però, ni la policia, ni el govern ni les autoritats locals han estat capaces de facilitar a l’opinió pública britànica una xifra aproximada de residents en el moment en què va cremar l’edifici. Un altre dels aspectes que continua generant ira entre els veïns és el procés de reallotjament. Ahir al matí, en un programa en directe de BBC2, el secretari general de l’habitatge del govern de Theresa May, Alok Sharma, va haver de sentir els retrets d’un col·lectiu d’afectats sobre la desorganització existent a l’hora de donar-los un nou habitatge. Sharma els va prometre que en set dies serien reubicats.