EUROPA
Internacional25/01/2015

Es dispara el nombre de jueus francesos que es plantegen emigrar a Israel

Els atemptats de París disparen l’alarma entre una comunitat tocada anteriorment per la violència

Enric Revuelta
i Enric Revuelta

ParísLa Leine és jueva i divendres comprava en un supermercat kosher al centre de París abans del sàbat, el dia de descans per als jueus. Fa uns dies que assisteix a un curs per aprendre hebreu, el primer pas, segons ella, per fer l’alyah, nom amb el qual es coneix el procés d’emigració dels jueus cap a Israel. “Vaig arribar aquí fa 50 anys, quan era molt petita, i França és casa meva, però no ens podem quedar més aquí. L’antisemitisme que s’ha creat és insostenible”, explicava. “Què hem d’esperar? Què ens matin?”, afegia la Leine, que va tenir un dels seus tres fills en coma durant sis mesos després de ser agredit durant la Primera Intifada. Per a ella, l’única sortida és marxar del país.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Dins del mateix supermercat també hi havia el Bemoussa, de 60 anys, que ja va demanar informació per marxar del país uns mesos abans dels atemptats. “Per a mi serà difícil perquè porto un restaurant i ja vaig néixer a França, però tinc un fill de 15 anys i no vull que es quedi aquí. Encara no sabem si marxarem a Israel o als Estats Units, però la nostra vida a França s’ha acabat”, afirmava. També pensa el mateix l’Ari, el propietari de l’establiment i pare de set fills: “No tenim alternativa. Els nens van a l’escola i tenen por, encara que la vigilin els militars”, explicava.

Cargando
No hay anuncios

No són els únics jueus que volen marxar de França. Quinze dies després dels atemptats contra el supermercat kosher de París, en què van morir quatre jueus, les trucades de ciutadans que demanen informació sobre l’ alyah a l’Agència Jueva per a Israel a França s’han triplicat i les inscripcions en reunions informatives s’han multiplicat per deu. Segons dades de la mateixa agència, que organitza cursos d’hebreu i ofereix una ajuda econòmica per als que es decideixen a fer el pas, 7.321 ciutadans van deixar França l’any passat per instal·lar-se a Israel, una xifra que dobla els 3.393 casos del 2013. I per a aquest any 2015 la previsió apunta que emigraran a Israel fins a 10.000 jueus.

Atacs antisemites

Cargando
No hay anuncios

Segons els experts, l’augment de l’antisemitisme a França els últims anys ha provocat que una part dels 500.000 jueus que viuen al país vulguin marxar. El politòleg Jean-Yves Camus atribueix aquesta sensació d’inseguretat als diferents atacs contra aquesta comunitat que s’han registrat en els últims anys. “S’ha instal·lat el sentiment que la comunitat jueva s’ha convertit en un objectiu. Se senten sols”, explicava Camus al setmanari francès Le Nouvel Observateur.

L’atemptat contra el supermercat kosher de París ha sigut la gota que ha fet vessar el got d’un conjunt d’actes antisemites que han sacsejat la societat francesa els últims anys. Camus apunta que hi ha dos punts d’inflexió anteriors que van provocar que els jueus comencessin a replantejar-se el seu futur lluny de França.

Cargando
No hay anuncios

El primer va ser el segrest i l’assassinat l’any 2006 d’Ilan Halimi, un jove jueu de 23 anys, que va ser trobat al costat de les vies del tren a prop de París després de ser torturat i amb el 80% del cos cremat. El segon va ser el març del 2012, quan el jihadista Mohamed Mera va assassinar tres nens jueus i un rabí en una escola jueva de Tolosa de Llenguadoc.

“Penso que en els últims 10 anys no s’ha pres consciència del perill en què ens trobàvem. Han hagut de matar periodistes perquè també s’adonin del perill en què ens trobem els jueus”, explica la Louise, propietària d’una llibreria del barri del Marais de París, conegut per la forta presència de jueus.

Cargando
No hay anuncios

Durant la seva visita a París per homenatjar les víctimes del supermercat kosher el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va animar els jueus que viuen a França a fer l’alyah en un discurs que molts van considerar oportunista. “Israel no és només el lloc cap on us orienteu per resar, també és casa vostra”, declarava Netanyahu.

Les dificultats de l’‘alyah’

Cargando
No hay anuncios

Tot i això, fer l’ alyah no és un camí de roses. Els nouvinguts a Israel han de fer front a barreres com l’adaptació a un nou país, començar una nova vida des de zero i aprendre l’idioma, ja que la majoria no parlen hebreu. La mateixa Leine reconeix que per a ella és “una decisió dura” pels lligams culturals i el sentiment de formar part d’un país com França i perquè els seus fills hauran de deixar la feina i la vida que han construït aquí. “Quan era petita em cuidava una noia musulmana. Mira com han canviat les coses”, es lamentava.

Malgrat les fortes mesures de seguretat que hi ha a Israel, alguns també destaquen que la inseguretat també es deixa sentir dins del país, davant l’alerta de possibles atemptats terroristes de grups palestins.

Cargando
No hay anuncios

Creix el nombre d’atacs a la comunitat musulmana

No només la comunitat jueva se sent amenaçada a França. La comunitat musulmana també pateix les conseqüències de la islamofòbia des dels atacs jihadistes de principis de gener. Segons dades de l’Observatori Nacional contra la Islamofòbia recollides per Radio France, en els pocs dies que han passat des de començament d’any ja s’han produït 128 atacs antimusulmans, cinc menys dels 133 que es van registrar en tot el 2014. Una trentena dels atacs s’han produït contra mesquites, mentre que la resta han sigut insults i amenaces a ciutadans. Les dades signifiquen un pas enrere en la lluita contra la islamofòbia, ja que el 2014 es va tancar amb un 41% menys de denúncies contra la comunitat musulmana que el 2013. El govern francès ha activat un pla especial de seguretat per protegir els interessos de les comunitats jueva i musulmana a tot el país.