Londres arriba a 40 graus per primera vegada
París també ha superat aquest llindar en un inici de setmana amb temperatures rècord a l'oest d'Europa
BarcelonaInici de setmana marcat per temperatures extraordinàries en països de l'oest d'Europa com el Regne Unit i França. El servei meteorològic del Regne Unit (Met Office) ha anunciat que aquest migdia a l'aeroport de Heathrow s'han superat els 40 graus, un fet inèdit des que es tenen dades al país. La massa d'aire molt càlid que ha afectat l'última setmana la península Ibèrica ha llançat un braç cap a països situats més al nord, on una calorada forta i sobtada està generant temperatures mai vistes. Per ara els 40 graus també s'han superat a Kew Gardens, al sud-oest de Londres, i a Coningsby, a l'est del país. Les màximes encara podrien pujar més durant la tarda a les illes britàniques, on fins ara la temperatura més alta eren els 38,7 ºC que es van viure a Cambridge el juliol del 2019. El rècord de temperatura al Regne Unit farà, per tant, un salt molt notable avui, probablement de més de dos graus.
Com a mínim 29 observatoris han superat avui la que fins ara era la temperatura més alta mai registrada al Regne Unit. A Escòcia també s'ha batut el rècord del país: l'estació de Charterhall, ubicada a la frontera amb Anglaterra, ha arribat avui a 34,8 graus, una temperatura gairebé dos graus més alta que l'anterior rècord del país, que datava del 2003.
Aquesta nit alguns termòmetres ja no han baixat ni dels 25 graus al Regne Unit. És el primer cop que es registra una nit tòrrida al país. La temperatura mínima més alta han sigut els 25,8 ºC de Kenley, al sud d'Anglaterra, un valor que supera per gairebé dos graus l'anterior temperatura mínima rècord del país, que eren els 23,9 ºC registrats a Brighton l'agost del 1990. Ahir es va arribar a 33 graus a Dublín, rècord absolut de la ciutat, i també es va batre el rècord del País de Gal·les: a Hawarden la temperatura va escalar fins als 37,1 ºC.
En una nota de premsa els científics del Met Office cataloguen aquesta calorada com un esdeveniment deu vegades més probable en l'actualitat que en un context de clima que no estigués alterat per l'activitat humana, i afirmen que la probabilitat que en un estiu qualsevol es pugui arribar a aquesta temperatura al Regne Unit està augmentant ràpidament. Encara que es complissin els compromisos i les promeses de reducció d'emissions, calorades com aquesta estan destinades a produir-se un cop cada 15 anys de cara a l'any 2100, segons els científics britànics.
Al nord de França avui la temperatura també està arribant a valors excepcionals. L'observatori situat al Parc Montsouris de París ha registrat una temperatura de 40,5 ºC, la segona més alta de tota la seva sèrie de 150 anys, només superada pels extraordinaris 42,6 del 25 de juliol del 2019. És la tercera vegada que es té constància que a París s'hagi passat dels 40 graus, la primera va ser el 1947; la segona, ja comentada, el 2019. Diverses estacions de França han registrat la temperatura més alta de la seva història. Destaquen, per exemple, els 39,9 ºC de Calais.
A França, el migdia d'ahir va ser el segon més càlid amb dades des del 1947. La mitjana de les temperatures màximes que es va registrar ahir només queda superada per la del 5 d'agost del mític estiu del 2003. Múltiples localitats van registrar rècords absoluts de temperatura; destaquen els 42,6 ºC de Biscarrosse i els 42,4 de Cazaux, però també en ciutats més grans com Nantes es va arribar a 42 °C, una temperatura que supera en gairebé dos graus l'anterior rècord d'aquesta ciutat de la vall del Loira. Avui les temperatures més altes es desplaçaran cap al nord del país i fins i tot a París es podria arribar a 40 graus. La sortida de l'onada de calor en tots aquests indrets serà ràpida. Els pròxims dies les temperatures més extremes es desplaçaran cap al centre d'Europa, i demà a Berlín s'espera una màxima d'entre 37 i 38 graus.