Ultradreta

Un neonazi antivacunes armat, pròfug a Bèlgica

400 efectius busquen un militar que va amenaçar de mort un conegut viròleg

Soldats belgues buscant el fugitiu Jürgen Conings en un parc de la ciutat de Dilsen-Stokkem, aquesta setmana.
2 min

Brussel·les300 militars, 100 policies, gossos i policia judicial i científica fa més de dues setmanes que busquen sense èxit un militar d’extrema dreta fortament armat. El fugat és Jürgen Conings, de 46 anys, i ja se’l considerava un perill terrorista perquè va amenaçar de mort el viròleg més famós de Bèlgica, Marc van Ranst. També ha promès atacar el govern i les mesquites.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El busquen al Parc Nacional Hoge Kempen, molt pròxim a la frontera amb els Països Baixos, on s’ha trobat munició i fins i tot s’hi van sentir detonacions o explosions, segons mitjans belgues. Conings, franctirador amb experiència en guerres com la dels Balcans o l’Iraq, va deixar una nota de comiat a la seva parella en què assegurava que no volia continuar vivint en una societat en la qual “polítics i viròlegs ens ho han pres tot”. Un familiar va avisar la policia, que es va adonar aleshores que Conings s’havia emportat arsenal de la base militar on treballava: pistoles, una armilla antibales i un llançacoets, entre d’altres. Durant l’operació de recerca s’han trobat algunes d’aquestes armes i el cas ha posat en relleu la facilitat amb què militars d’extrema dreta hi tenen accés.

El cas també ha evidenciat la presència de l’extrema dreta a Bèlgica, sobretot a Flandes, on el partit Vlaams Belang, xenòfob i racista, aconsegueix un de cada quatre vots. Durant tota aquesta recerca fins ara infructuosa s’han escorcollat cases d’altres simpatitzants nazis i fins i tot un ha sigut detingut per les mateixes amenaces contra el viròleg, que està sota vigilància policial. Fins a una trentena de militars pròxims a l’extrema dreta arreu de Bèlgica estan sota vigilància d’una unitat policial especialitzada.

Un grup de fans a Facebook

Així que va córrer la notícia del militar ultra fugat, ràpidament es va crear una mena de grup de fans a Facebook sota el nom Als 1 achter Jürgen [Tots amb el Jürgen] que va superar els 40.000 seguidors. 150 persones fins i tot van marxar en silenci a la localitat flamenca de Maasmechelen en senyal de suport al fugitiu. Un dels capítols més crus d’aquesta història és que la imatge utilitzada en aquest grup de fans de Facebook era l’eslògan “Team Jürgen”, que havia sigut creat per una dona en suport a la lluita contra el càncer del seu marit, ara difunt.

Per intentar trobar l’antivacunes fugat, fins i tot s’ha tallat una autopista i s’ha tancat l’accés al parc natural. Però per ara no hi ha hagut èxit. Les autoritats han reconegut errors i ha transcendit que a principis de maig hi havia en marxa una investigació interna del servei d’intel·ligència militar del país sobre Jürgen Conings que va acabar suspenent-se perquè un altre cas va passar per davant. El ministeri de Defensa, però, sí que està fent una investigació que no s’espera que conclogui fins al 15 de juny. Mentrestant, el viròleg Van Ranst s’ha mostrat tranquil davant la premsa i ha assenyalat que sovint l’oposició a les vacunes i les restriccions va lligada a la glorificació de la violència i l’odi racista.

stats