Internacional16/03/2021

Nens de fins a 11 anys decapitats pels jihadistes a Moçambic, denuncia Save the Children

El conflicte armat al nord del país ha deixat ja més de 670.000 desplaçats interns

"Aquella nit van atacar el nostre poble i van cremar totes les cases. Quan va començar, jo era a casa meva amb els meus quatre fills. Vam intentar escapar-nos però van agafar el meu fill gran i el van decapitar. No vam poder fer res perquè ens haurien matat a nosaltres també". Així explicava l'Elsa (nom fals per protegir la seva identitat), una moçambiquesa de 28 anys, com van matar el seu fill de 12 anys, el Filipe, als treballadors de l'organització Save the Children en el camp de desplaçats on està ara amb els seus altres fills. No és un cas aïllat. Una altra dona del camp explicava també que havien decapitat el seu fill d'11 anys.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Són relats en primera persona de l'horror perpetrat pels grups insurgents islamistes que volen establir un estat islàmic a la província de Cabo Delgado, a l'extrem nord-est de Moçambic. Una violència armada que ha deixat ja 2.614 morts, dels quals 1.312 són civils, a més de 670.000 desplaçats interns, una xifra fins a set vegades superior a la de l'any passat. El conflicte s'ha agreujat severament en els últims dotze mesos i s'afegeix a la devastació de les inundacions de principis del 2020 i el cicló Kenneth, que l'any 2019 va colpejar el nord de Moçambic, un dels països més vulnerables als efectes de la crisi climàtica.

Cargando
No hay anuncios

La crisi en aquesta zona del món ha estat eclipsada per la pandèmia global de covid-19, però acumula ja més d'1,3 milions de persones amb necessitat d'ajuda humanitària urgent a les províncies limítrofes de Cabo Delgado, Niassa i Nampula, al nord del país, segons el recompte de l'ONU, que calcula que més de 950.000 persones de la regió estan passant "fam severa".

Save the Children feia aquest dimarts una crida a protegir les vides i la integritat física dels infants, després de sentir relats com els de l'Elsa o el de l'Amèlia, de 29 anys, a qui van matar el fill de només 11 anys. "El nostre personal ha plorat al sentir les històries de patiment que els han explicat les mares als camps de desplaçats. Aquesta violència ha de parar, i les famílies desplaçades necessiten ajuda per subsistir i recuperar-se del trauma", deia el director de Save the Children a Moçambic, Chance Briggs. L'organització recorda que per als nens que han vist com assassinaven brutalment als seus germans "el patiment pot durar molts anys" i poden experimentar ansietat, depressió o signes de trastorn per estrès posttraumàtic.

Cargando
No hay anuncios

El conflicte de Cabo Delgado va començar el 2017, quan una secta radical denominada Al-Shabaab, el mateix nom que el grup terrorista que fa anys que martiritza Somàlia i altres països de la regió, va començar a atacar pobles en aquesta província de majoria musulmana situada prop de la frontera amb Tanzània. Encara que els últims mesos aquests atacs s'han reduït a conseqüència de la resposta militar, l'amenaça persisteix.