Cessen el ponent de l'Eurocambra que s'oposava a referir-se a Gibraltar com a 'colònia' per la pressió d'Espanya
El britànic Claude Moraes és cessat després d'oposar-se a una referència al Penyal com a "colònia"
Brussel·lesLa possibilitat d'un Brexit sense acord ha portat les institucions comunitàries a treballar contra rellotge per preparar plans de contingència per mitigar els efectes negatius d'aquest escenari. Un d'aquests plans és la política de visats que es tindria entre el Regne Unit i la Unió Europea en cas de Brexit sense acord. Però mentre que la majoria de legislacions estan enllestides, aquesta s'ha encallat. El motiu és una referència a Gibraltar com a "colònia britànica" que Espanya va insistir en posar al document quan va ser el moment de discutir-lo entre els ambaixadors representants de cada estat al Consell Europeu. La resta d'estats van acceptar-ho malgrat el malestar britànic, però el problema va arribar quan el ponent de l'Eurocambra en aquesta negociació, que era l'eurodiputat britànic Claude Moraes, es va oposar a aquesta referència. Aquest dilluns ha perdut el càrrec de ponent, després que els eurodiputats del PP i del PSOE i, fins i tot, el mateix Antonio Tajani en demanessin la dimissió.
"És trist que aquest intent de substituir-me s'hagi fet precedit per una elevada pressió per part dels polítics espanyols i la premsa. He estat capaç de resistir aquest 'bullying', tant per la integritat dels procediments del Parlament Europeu i la integritat de la posició de Gibraltar, que no té res a veure amb aquesta legislació", ha denunciat Moraes a través d'un comunicat.
L'eurodiputat membres del comitè de llibertats, justícia i afers interiors, Petr Jezek, de l'ALDE, que també era ponent a l'ombra d'aquesta legislació ho ha denunciat a través del seu compte de Twitter. "Estic molt decebut amb la decisió de rellevar el president del comitè de llibertats del Parlament Europeu com a ponent per a la regulació de les exempcions de visats, especialment per a nacionals britànics, en el cas d'un Brexit sense acord", diu Jezek, que, a més, ha fet un comunicat explicant el seu desacord amb la decisió. Com confirmen des del Parlament Europeu, el seu substitut serà el socialista búlgar Serguei Staníxev, vicepresident del comitè de justícia.
En un comunicat de resposta, Moraes assegura que "no estava preparat perquè Espanya segrestés aquesta legislació al Consell Europeu per una referència a Gibraltar com a colònia briànica. Això és un mal ús dels nostres deures legislatius". L'eurodiputat recorda que es tractava d'un text institucional i "no polític" i recalca que quan era l'hora de presentar esmenes a l'Eurocambra, cap partit espanyol ho va fer, sinó que tots els eurodiputats espanyols hi van votar a favor.
Per la seva banda, Jezek es desvincula absolutament del procés que ha conclòs en aquesta decisió i considera "escandalós" que s'hagi pres aquesta decisió "en funció de la nacionalitat del ponent, assumint que suposa un biaix". Aquest eurodiputat txec assegura que la posició que mantenia Moraes a l'oposar-se que els documents del Brexit es referissin a Gibraltar com una "colònia britànica" era la de la majoria del Parlament Europeu. Per això, considera que l'Eurocambra s'ha disparat un tret al peu prenent aquesta decisió. Jezek defensa que el posicionament d'Espanya (i també de tot el Consell Europeu, que li va donar suport) sobre Gibraltar no té res a veure amb l'objectiu de la legislació i recorda que el document va ser aprovat per majoria absoluta al comitè abans que Espanya hi colés la referència a Gibraltar com a colònia.
En una compareixença pública del comitè per abordar aquesta qüestió, els eurodiputats espanyols del PP i del PSOE d'aquest comitè ja van pressionar perquè Moraes acceptés la referència i es desencallessin les negociacions entre Consell Europeu i Eurocambra per poder aprovar la legislació a temps. Segons fonts diplomàtiques, el mateix president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, hauria fet moviments per desencallar aquesta situació que ha acabat provocant el cessament de Moraes com a negociador del Parlament Europeu en aquest àmbit concret. En aquella mateixa compareixença, Moraes va assegurar que defensava el "mandat majoritari" del Parlament Europeu i que ell mateix havia proposat un redactat "alternatiu" en què es fes referència a la "controvèrsia" que hi ha entre el Regne Unit i Espanya sobre Gibraltar. Va fer una crida a aconseguir una proposta de compromís. Aleshores Jezek també va posar-se del costat de Moraes, com també ho va fer la diputada del grup socialista alemanya, Birgit Sippel.