La NASA llança una sonda per "defensar" la Terra d'un asteroide

L'objectiu de l'agència nord-americana és impactar contra l'asteroide i desviar-lo per provar aquesta tecnologia

Barcelona"La primera missió de prova per defensar el planeta Terra". Així ha presentat la NASA la seva nova sonda DART, que s'ha enlairat aquest dimecres per tal de posar a prova una nova tecnologia que permetria desviar un meteorit en cas que la seva trajectòria el portés directe a la Terra. La DART (Double Asteroid Redirection Test) impactarà contra un asteroide de 160 metres l'octubre del 2022 per tal de confirmar si la tecnologia funciona i és capaç de fer variar el rumb d'una roca espacial. Un coet Falcon 9 de l'empresa Space X ha estat el responsable del llançament, des d'una base de la NASA a Califòrnia, la matinada passada.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'asteroide que s'ha fixat com a objectiu d'aquesta missió no representa cap amenaça per a la Terra. El repte, però, és modificar encara que sigui lleugerament el moviment de l'asteroide d'una forma que pugui ser captada pels telescopis terrestres. Unes dades que oferiran informació valuosa per preparar el planeta per a una possible amenaça futura, a l'estil de pel·lícules com Armageddon, per exemple. La sonda DART, a més, incorpora un aparell construït per l'agència espacial italiana, que es desenganxarà de la nau poc abans de l'impacte per poder prendre imatges de prop del moment de la col·lisió i del núvol de matèria que se'n desprendrà.

Cargando
No hay anuncios

"La DART està convertint la ciència-ficció en ciència empírica i és un testimoni de la proactivitat i la innovació de la NASA per al benefici de tothom", ha dit l'administrador de la NASA, Bill Nelson. "A més de totes les maneres en què la NASA estudia el nostre univers i el nostre planeta, també estem treballant per protegir aquesta llar", ha afegit.

Un sistema de dos asteroides

L'objectiu d'aquesta primera missió de la DART es troba en el sistema d'asteroides Didymos, que està format, de fet, per dos d'aquests astres. La nau impactarà contra el més petit, anomenat Dimorphos, que té uns 160 metres de diàmetre, i que al seu torn orbita al voltant d'un altre asteroide més gran, Didymos, d'uns 780 metres de diàmetre. Impactarà contra el primer entre el 26 de setembre i l'1 d'octubre del 2022, segons càlculs de la NASA, i ho farà a una velocitat d'uns 6 kilòmetres per segon.

Cargando
No hay anuncios

Quatre anys després que es produeixi l'impacte amb l'asteroide, el programa Hera de l'Agència Espacial Europea (ESA en anglès) durà a terme una recerca en els dos asteroides i especialment en el cràter obert pel xoc amb la sonda. Des de la NASA van voler posar en valor també aquesta "missió d'unitat" entre les agències europea, italiana i nord-americana.

"Encara no hem trobat cap amenaça significativa d'un possible impacte d'asteroide cap a la Terra, però seguim buscant-ne alguns de gran mida que sabem que estan per descobrir. El nostre objectiu és localitzar qualsevol impacte possible, amb anys o dècades d'antelació, de manera que es pugui desviar amb alguna sonda amb una capacitat com la de la DART, que és possible amb la tecnologia que tenim actualment", ha explicat Lindley Johnson, oficial de defensa planetària a la seu de la NASA.