Namíbia es ven mil animals salvatges per la sequera
El catàleg de fauna en venda inclou mig miler de búfals, 28 elefants, 60 girafes, 150 gaseles saltadores, 16 cudús i desenes d’antílops
BarcelonaLa greu sequera que des del 2013 castiga Namíbia ha obligat el govern a organitzar una subhasta per vendre un miler d’animals salvatges dels parcs i les reserves naturals per evitar que es morin de set i aconseguir fons per lluitar contra la persistent falta de pluges.
La situació extrema també afecta una cinquena part de la població humana d’aquest immens país del sud-oest africà, en el qual, en gairebé el doble de la superfície que ocupa Espanya, viuen 2,5 milions de persones. Les condicions climàtiques adverses ja van portar l’executiu a declarar l’estat d’emergència el mes de maig passat, la tercera vegada en sis anys.
El catàleg de fauna en venda inclou mig miler de búfals, 28 elefants, 60 girafes, 150 gaseles saltadores, 16 cudús i desenes d’antílops, segons fonts del govern de Windhoek, que estima que l’operació reportarà al voltant d’un milió d’euros a la caixa pública. Els diners recaptats es destinaran a projectes contra la caça furtiva i a la construcció d’infraestructures hidràuliques per a les comunitats rurals més perjudicades per la sequera, així com a la reubicació dels animals salvatges.
“Tenint en compte que és un any sec, el ministeri voldria vendre diversos tipus d’espècies cinegètiques de diverses àrees protegides per preservar el pasturatge i generar fons molt necessaris per a la gestió de parcs i vida salvatge”, s’ha justificat el portaveu del ministeri de Medi Ambient, Romeo Muyunda.
Impacte en el ramat
Els animals venuts aniran a parar a reserves privades de la regió, on els animals serveixen de reclam per al turisme. Namíbia és un país semiàrid amb milers de quilòmetres de deserts, parcs nacionals i reserves privades amb una fauna molt diversa que els últims anys està patint de manera directa els efectes del canvi climàtic.
Segons dades oficials, més de 60.000 animals domèstics han mort a causa de la sequera. Es tracta de vaques i ovelles, un autèntic tresor per a les comunitats com els himbes, un grup seminòmada que viu bàsicament de l’agricultura i la ramaderia i que al no poder mantenir els ramats es veu obligat a vendre-se’ls per obtenir ingressos.
L’economia namibiana té en el turisme de safaris d’animals una de les grans aportacions als pressupostos públics, i ha fet de la seva oferta de qualitat una de les insígnies d’èxit del país. Independent de Sud-àfrica des del 1990, el país va incloure a la seva Constitució la protecció del medi ambient i va atorgar a les comunitats la gestió dels recursos naturals.