Internacional17/10/2019

El nadó que abraçava la seva mare entre cadàvers al fons del mar

La Guàrdia Costiera italiana troba la pastera que va naufragar el 7 d'octubre a tocar de Lampedusa

Francesc Millan
i Francesc Millan

BarcelonaDotze cadàvers al fons del mar. Un d'ells, el d'un nadó de pocs mesos que, segons el diari italià 'La Repubblica', encara estava enganxat al cos de la seva mare perquè van morir mentre s'abraçaven. Dotze cadàvers al fons del Mediterrani, al voltant d'una pastera que els havia de portar a Europa i que -com tantes altres en els últims anys- es va enfonsar. Aquesta a només 10 quilòmetres de l'illa italiana de Lampedusa. La versió de les autoritats italianes diu que el naufragi, el passat 7 d'octubre, es va produir quan va arribar la nau de rescat: pràcticament totes les persones a bord, un total de 52, van moure's a un extrem de la pastera per demanar ajuda i el vaixell va acabar bolcant.

Cargando
No hay anuncios

Només van sobreviure 22 persones. La resta, 30, fan créixer la llarguíssima -i incompleta- llista de vides de migrants ofegades al Mediterrani: tretze cadàvers van ser trobats per les autoritats italianes el mateix dia del naufragi -totes noies joves-, aquests dotze han sigut trobats aquest dimarts per la Guàrdia Costiera italiana, i cinc més continuen desapareguts, tot i que ja s'han donat per morts. Hi havia diversos infants.

Segons l'Organització Internacional de les Migracions (OIM), des del 2014, més de 16.000 persones migrants han mort al Mediterrani mentre intentaven arribar a terra europeu. Però aquesta xifra difícilment és vàlida. El balanç real és superior: moltes pasteres s'ofeguen sense deixar rastre i, a diferència d'aquest últim cas, les persones que hi moren no queden registrades enlloc.

Cargando
No hay anuncios

Tot plegat, davant la més que qüestionable postura de la Unió Europea i els seus estats membre que, lluny de presentar una política comunitària per revertir aquesta situació, ha optat per un perfil cada cop més dur amb la immigració i, especialment, amb les ONG que es desplacen al mar per efectuar rescats.

Cargando
No hay anuncios

Aquest dimecres, Itàlia ha difós imatges, com la que encapçala aquesta notícia, de l'embarcació enfonsada i d'alguns dels cossos que la rodejaven. Un equip de submarinistes de la mateixa guàrdia costanera portaven dies buscant la pastera, que finalment va ser localitzada dimarts a uns 60 metres de profunditat. Els cossos, segons el govern italià, es recuperaran els propers dies.

Cargando
No hay anuncios

Segons la versió dels supervivents, la pastera havia sortit des de la costa líbia -principal port de sortida de els arribades per mar cap a Europa- i els integrants eren, principalment, persones originàries de països de l'Àfrica subsahariana. Abans d'iniciar la travessia, havien fet -sempre segons la versió dels supervivents, i tal com explica 'La Repubblica'- una parada a la ciutat de Sfax, a Tunísia, on van pujar 15 migrants més.

Cargando
No hay anuncios

Missatge de les ONG

El cas ha generat polèmica a les xarxes, davant una situació que s'enquista i es normalitza. Diverses ONG, com Proactiva Open Arms, han tornat a reponsabilitzar la Unió Europea i els governs membre.

Cargando
No hay anuncios

"Colpeja la imatge, però més mal fa saber que les desenes de vides que al costat d'aquesta persona es van enfonsar al fons [del mar], podrien seguir vives. Buscaven una Europa en pau i els va atrapar el fons del mar. Maleïts siguin els botxins. Tant de bo no els deixi dormir", ha denunciat l'organització catalana en un missatge al seu compte de Twitter en què ha adjuntat una imatge d'un dels cadàvers.

Cargando
No hay anuncios

Oscar Camps, el fundador i director d'Open Arms, també va publicar un tuit en referència a aquest naufragi, en què assegura que si haguessin rebut l'avís haguessin pogut salvar aquestes vides. "Open Arms era a poques milles, vam veure 3 avions militars sobrevolar la zona i ningú ens va activar, fins i tot coneixent la posició i capacitat operativa. Espero que els funcionaris de servei es quedin amb la imatge del nadó ofegat als braços de la seva mare fins a la fi dels seus dies", va etzibar Camps.

Cargando
No hay anuncios

Altres activistes reiteraven que les imatges són exemple del que, actualment, és el Mediterrani: segons denuncien, una autèntica fossa comuna.