Bèlgica signarà el Pacte Mundial per a la protecció de migrants malgrat l'oposició dels nacionalistes flamencs
La Nova Aliança Flamenca, que forma part del govern, pressiona perquè no firmin l'acord
Brussel·lesEl partit nacionalista flamenc, majoritari en el govern federal belga, s'ha alineat amb els Estats Units, Hongria i Àustria en contra del pacte de les Nacions Unides per protegir migrants i refugiats. La Nova Aliança Flamenca (N-VA) s'ha posicionat en contra que Bèlgica signi aquest acord mundial dilluns que ve, en contra de la posició de la resta de partits de la coalició que conformen el govern federal belga. Però el primer ministre belga, Charles Michel, del partit francòfon, conservador i liberal Moviment Reformista, ha insistit aquest dijous que anirà a Marràqueix dilluns a signar l'acord malgrat que l'N-VA s'hi hagi posicionat en contra durant un llarg debat parlamentari que Michel va forçar ahir davant la crisi de govern.
El govern federal belga està format per una coalició de centredreta des del 2014 entre el partit francòfon MR i la Nova Aliança Flamenca, el Partit Cristià Democràtic i Flamenc i els Open VLD. Però l'N-VA –partit que dona suport al moviment independentista català– n'és la força majoritària. Aquesta setmana, aquesta formació va començar una campanya en contra de la signatura d'aquest acord mundial obertament contrària a la immigració i en què apareixien imatges d'embarcacions amb persones migrants que són qualificades d'"il·legals" i que relaciona directament la signatura de l'acord amb el fet que s'atorguin nous drets als migrants, com ara l'accés a la seguretat social o a la reagrupació familiar. En les imatges es veuen cues de persones d'origen àrab i dones amb burca. La campanya va ser poques hores després de les xarxes socials. El primer ministre belga, Charles Michel, el va qualificar "d'inacceptable, escandalosa i innoble" i per això ha decidit ajornar la reunió del seu govern i portar la signatura de l'acord a votació parlamentària.
Els nacionalistes flamencs se sumen així a l'onada de països europeus liderats per partits de dreta o coalicions en què l'extrema dreta està present i que han decidit no signar el pacte perquè consideren que difumina les fronteres entre migració "legal" i "il·legal" i dona nous drets als migrants. De fet, el pacte ja va néixer tocat de mort perquè els EUA de Trump van dir que no el signarien. D'entrada el van aprovar els 193 estats membres de l'ONU, però Trump es va fer enrere el primer i, com més s'acosta la data de la ratificació, més països se'n desvinculen. S'hi han negat Hongria, Àustria, Polònia, la República Txeca, Croàcia i Bulgària. Eslovènia ha dit recentment que tampoc el vol signar.
Aquest dimecres la comissió d'exteriors del Parlament flamenc ha votat una resolució que dona suport a la signatura del pacte però en què es demana que els països signants aclareixin els assumptes que més reticències aixequen. D'aquesta manera s'intentava buscar el suport dels nacionalistes flamencs. Però ni així hi han votat a favor. El text va rebre el suport d'una majoria alternativa amb els vots en contra de l'N-VA, el Centre Democràtic Humanista i Els Verds. Els socialistes es van abstenir.
D'aquesta manera, el primer ministre belga considera que té el suport del Parlament per mantenir la posició de Bèlgica a favor del pacte de l'ONU i malgrat l'oposició d'un dels membres del govern perquè demà es portarà a votació al ple del Parlament. Després d'un llarg debat en què la majoria de formacions, amb l'excepció de les més conservadores, han estat extremadament dures amb l'N-VA, Michel ha comparegut a la cambra per insistir que anirà a Marràqueix tingui o no el suport flamenc perquè es considera legitimat pel Parlament i perquè l'N-VA ja va dir l'any passat que sí. Per ara, els nacionalistes flamencs no han parlat d'abandonar el govern tot i que han criticat reiteradament que el primer ministre signi en nom d'un govern quan no tota la coalició li dona suport.