Internacional26/04/2015

“La muntanya es trencava”

Núria Picas i Ferran Latorre, entre els alpinistes afectats per les allaus

Marta Rodríguez
i Marta Rodríguez

BarcelonaLa temporada alta a l’Himàlaia arrenca a mitjans d’abril, amb la millora del temps en aquesta gèlida regió. La d’ahir havia de ser per a un miler d’alpinistes i xerpes la típica jornada de fer front als reptes d’unes baixes temperatures i a les neus perpètues que acompanyen el camí a qualsevol dels cims que coronen la serralada dels sostres del món. Al migdia, els catalans Ferran Latorre i Núria Picas preparaven dins la seva tenda el material amb què intentarien pujar al Makalu, la cinquena muntanya més alta, de 8.463 metres. De cop i volta, van sentir un fortíssim sotrac que no sabien d’on venia, que els va fer sortir a l’exterior. Era l’ona expansiva del terratrèmol que ha destrossat una gran àrea del Nepal. “Hem sentit una gran sacsejada i de seguida han començat a caure moltes pedres, roques i trossos de gel”, explicava ahir a la tarda la que és la millor corredora de muntanya del país, que es feia creus de la sort que havien tingut ells i la setantena d’alpinistes que eren al camp base en aquell moment.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Dades incertes

Cargando
No hay anuncios

Les males comunicacions i la dificultat per accedir a les diverses muntanyes fan difícil fer-se una idea de l’abast de la tragèdia. Les autoritats índies van afirmar ahir que havien rescatat 18 cossos al camp base de l’Everest, i les del Nepal parlen de 10. Però el balanç és provisional. El violent terratrèmol va provocar diverses allaus que van sorprendre els excursionistes en ruta o aclimatant-se a l’altura. Una trampa mortal.

No hi ha cap víctima identificada. Al ministeri d’Afers Estrangers no li constava ahir a la nit cap víctima amb passaport espanyol i adreçava a l’ambaixada a l’Índia els interessats a obtenir informació detallada sobre el sisme.

Cargando
No hay anuncios

Al Makalu, Latorre i Picas no tenen informació oficial sobre què està passant però es preparen per estar-se al camp base “entre dos i tres dies”, a l’espera que s’acabin les rèpliques i que les plaques tectòniques s’assentin altre cop. “Hem vist dos austríacs que baixaven després del terratrèmol i amb la cara de por ho deien tot”, recordava l’atleta manresana.Un cop la situació es calmi, tots dos decidiran si continuen endavant o tornen a casa, perquè no saben “en quin estat quedarà la muntanya”, reconeix Picas.

Comunicació per les xarxes

Cargando
No hay anuncios

A l’Everest, ahir també estaven a punt d’iniciar l’ascens Javier Camacho Giménez, muntanyenc i fotògraf de Terol, i l’asturià Ricardo Fernández. Com la parella del Makalu, han sortit il·lesos del terratrèmol però, en declaracions a l’agència Efe, van explicar que les allaus procedents del Pumori van provocar un nombre indeterminat de morts i ferits entre els seus companys.

Malgrat la precarietat de la situació, internet i les xarxes socials van ser ahir un bon vehicle per saber notícies de les muntanyes i van ser molts els alpinistes que van informar de la seva situació i del que veien des de la seva posició. “Molts morts. Molts més de malferits i més que moriran si no arriba un helicòpter aviat”, lamentava el romanès Alex Gavan via Twitter. “Sisplau, pregueu per tots nosaltres”, demanava el britànic Daniel Mazur des del camp base de l’Everest.