MSF torna a Kunduz dos anys després del bombardeig nord-americà contra el seu hospital
Un atac talibà mata 11 policies al nord de l'Afganistan
BarcelonaMetges Sense Fronteres (MSF) ha obert aquest dissabte una clínica a la província afganesa de Kunduz, la primera que aquesta ONG gestionarà a la regió des que el 2015 els Estats Units van bombardejar, suposadament per error, un dels seus hospitals. L'atac que va causar 42 morts.
"MSF ha reobert una petita clínica, no un hospital, a la província del nord de Kunduz", ha indicat a l'agència Efe la responsable de programes de MSF a l'Afganistan, Silvia Dallatomasina, que calcula que s'atendrà mig centenar de pacients al dia.
El centre sanitari, amb metges afganesos i personal estranger, obrirà els dies laborables i no compta amb capacitat per ingressar els pacients: "Oferirem tractament per ferides petites", ha afegit. Pel que fa a la hipotètica reobertura d'un hospital per a situacions més complexes, com l'atac del 2015, Dallatomasina ha afirmat que requereix el "compromís de garantir la seguretat" del personal i els pacients i creu que això serà possible el 2018.
L'atac contra el complex sanitari de MSF es va deure a "una combinació d'errors humans i tècnics", segons va revelar el Pentàgon l'any passat, que va assenyalar que els militars nord-americans van confondre l'hospital amb una posició dels talibans que estava a 400 metres. No obstant això, pocs dies abans, l'organització mèdica havia facilitat a tots els actors del conflicte bèl·lic les coordenades concretes del centre per evitar, precisament, ser objectiu militar.
Els Estats Units van imposar per aquest incident sancions lleus a 16 militars, entre ells un general de divisió, la tripulació de l'avió que va participar en l'operació i membres de les forces especials de l'exèrcit.
D'altra banda, almenys 11 policies han mort i una vintena estan desapareguts després que els talibans ataquessin aquest divendres un lloc de control policial al nord de l'Afganistan, un atac en què també van morir 18 insurgents.
La violència a l'Afganistan s'ha intensificat durant els últims dos anys, després del final de la missió de combat de l'OTAN al país, i en aquest moment el govern controla tot just el 57% del territori del país, segons l'inspector especial general per a la reconstrucció de l'Afganistan (SIGAR) dels Estats Units.
L'OTAN continua a l'Afganistan amb uns 13.000 efectius en tasques d'assessorament i capacitació, dels quals els Estats Units en manté prop de 8.400 com a part d'aquest operatiu d'assistència i en tasques antiterroristes.