El moviment de protesta a Colòmbia no afluixa
Organitzacions indígenes i estudiantils s'incorporen a la negociació amb el govern Duque
BarcelonaEl moviment que reclama un canvi de model econòmic i polític a Colòmbia va paralitzar ahir el país per divuitè dia consecutiu. L’anomenat Paro Nacional contra el govern neoliberal d’Iván Duque no cedeix. A la localitat de Jamundí els manifestants van cremar la seu del Consell Municipal i també hi ha molta tensió a Popayán, la capital del departament de Cauca, on divendres la policia va matar un manifestant, fet que eleva fins a 42 el balanç oficial de víctimes mortals. El govern acusa exguerrillers de les FARC d’estar al darrere de l’atac a la Fiscalia i a l’Institut de Medicina Legal en aquesta ciutat, i assegura que els assaltants es van endur desenes d’armes.
Dissabte la mobilització més gran va tenir lloc a Bogotà, on milers de joves es van manifestar amb els lemes “Viure a la terra més rica i veure al poder els cervells més pobres” o “Volem educació sense hipoteques”. A Medellín els joves van celebrar actes culturals i musicals en diversos parcs. També hi haver protestes a Pereira, on un estudiant va rebre vuit trets en una manifestació pacífica.
Nova negociació
Amb la força d’aquestes protestes, ahir s’havia de celebrar una nova reunió de negociació entre el govern i les organitzacions convocants de l’aturada nacional. En aquesta ocasió s’hi van sumar representants dels indígenes i dels estudiants, que han tingut un protagonisme especial en la vaga general que paralitza el país des del 28 d’abril. Els convocants van aconseguir la retirada del polèmic projecte de reforma fiscal de Duque, que plantejava un increment de l’IVA, i també la dimissió del seu ministre d’Hisenda. Però volen anar més enllà i reclamen un canvi de fons en les polítiques econòmiques, una millora dels serveis públics i que s’aturi la repressió.