ITÀLIA

El Moviment 5 Estrelles ensopega a Roma

Els problemes per formar un equip enterboleixen l’estrena de l’alcaldessa i paralitzen la capital

L’alcaldessa de Roma, Virginia Raggi, del Moviment 5 Estrelles, governa la ciutat després de donar la sorpresa i guanyar les eleccions municipals del juny.
Sandra Buxaderas
13/09/2016
3 min

RomaLa gestió de la capital d’Itàlia és la gran prova de foc per al Moviment 5 Estrelles (M5E) -el moviment ciutadà de protesta que aspira a governar el país-, i per ara no se n’estan sortint. Aquestes primeres setmanes de mandat han ofert una imatge caòtica i han caigut en alguns dels errors que tant havien criticat dels partits tradicionals, i han començat a patir-ne els efectes en les enquestes.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La ciutat està paralitzada i envoltada de polèmica perquè l’alcaldessa del M5E, Virginia Raggi, no ha aconseguit formar un equip estable des que va guanyar les eleccions, al mes de juny. Figures clau del govern han hagut de dimitir o s’aferren a la poltrona després de saber-se que estan sent investigades per la justícia.

La successió de nomenaments i dimissions afecta els serveis essencials de la ciutat: el pressupost, el transport i les escombraries.

La primera baixa

Roma té un problema enorme de deute. Raggi esperava fa pocs dies haver tapat el forat obert amb la dimissió del seu primer responsable de finances amb un substitut de prestigi, un exjutge del Tribunal de Comptes regional, Raffaele De Dominicis. Dos dies després li retirava la confiança quan va sortir publicat que estava sent investigat per un afer del qual De Dominicis va dir que “no sabia res”. “És un complot”, va afegir el magistrat. En el rerefons hi ha la sospita que Raggi va triar el jutge per iniciativa pròpia, sense el consentiment de Grillo, i basant-se en amics de l’època en què treballava en un bufet d’advocats sota l’òrbita de l’ex primer ministre de la dreta, Silvio Berlusconi. Raggi va defensar en campanya electoral que aquella experiència professional, que havia intentat amagar, no la converteix en berlusconiana.

L’alcaldessa ha deixat caure De Dominicis -avui podria nomenar un successor- però en canvi defensa la regidora de Medi Ambient, Paola Muraro, que fa dos mesos que està sent investigada per un afer de corrupció a l’Ajuntament de Roma que el M5E havia atacat anteriorment, Mafia Capitale. Raggi diu ara que fins que no hi hagi imputació en ferm no pot deixar la ciutat sense la responsable de les escombraries. Muraro defensa la reobertura d’un abocador que taparia els problemes de la gestió de residus sense resoldre’ls d’arrel, i que a més es va tancar perquè incomplia normes europees.

L’afer ha esquitxat el fins ara probable candidat estatal del M5E, Luigi Di Maio, que ha afirmat que no va advertir la cúpula de la seva formació dels problemes de Muraro perquè “havia llegit malament” un mail enviat per una dirigent del moviment a Roma.

El líder més visible del M5E, Beppe Grillo, no està ajudant gaire a solucionar els problemes de Raggi, a qui més aviat sembla que vol deixar sola perquè pagui els plats trencats. Aquesta olla de grills comença a incomodar els seguidors del moviment, coneguts popularment com a grillini pel cognom del líder.

Una enquesta publicada fa pocs dies al diari local de Roma, Il Messaggero, revelava que el suport al M5E a escala estatal ha caigut 4,4 punts percentuals l’última setmana: del 29,5% al 25,1%. El director de l’Institut de Sondejos IPR, Antonio Noto, declarava que “per primer cop des que existeix el M5E, una meitat dels simpatitzants és molt crítica amb com s’està gestionant l’afer de Roma”.

Beppe Grillo es defensava ahir mirant d’espolsar-se la imatge que ell i Davide Casaleggio -fill del difunt cofundador del M5E, Gianroberto Casaleggio- són pràcticament els únics que remenen les cireres a la formació. El conegut còmic genovès va recordar que la cúpula del M5E té més persones que abans, i va afegir: “En el futur continuarem potenciant els elements de democràcia directa”.

La formació es

queixa que tothom

li va en contra

El Moviment 5 Estrelles es queixa que els poders fàctics, entre els quals situa la premsa italiana, els van en contra i engrandeixen qualsevol ensopegada seva. El Vaticà, per exemple, ha lamentat “l’estat d’abandó” de Roma, pocs dies abans que Virginia Raggi celebri noces gais al consistori. Ara bé, la crisi de la capital italiana també mostra els problemes que existeixen a dins del moviment -les declaracions de Di Maio ofereixen una imatge de poca comunicació interna-, així com la poca confiança entre el líder, Beppe Grillo, i l’alcaldessa Raggi. “Nosaltres també hem fet alguna collonada”, ha admès Grillo.

stats