ELECCIONS ALS ESTATS UNITS

El motor rugeix per la reelecció d'Obama

El motor rugeix per la reelecció d'Obama
Núria Ferragutcasas
02/11/2012
3 min

YOUNGSTOWN (OHIO)El sol tot just comença a despuntar. El bar i botiga de queviures Ross, prop de la planta de General Motors a Lordstown, Ohio, està ple de gom a gom. Els treballadors del torn de nit de la primera automobilística del país han acabat la seva jornada i es relaxen fent unes cerveses. "Per nosaltres el matí és com el capvespre", diu Scott Betgood, que va perdre la seva feina com a mestre d'obres després del col·lapse del mercat immobiliari a finals del 2008.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Betgood explica que va tenir la sort de trobar feina en temps de crisi. "Sempre he votat per candidats republicans però aquest cop votaré per Obama. Va salvar la meva feina", assegura aquest treballador nascut a l'estat veí de Michigan. "La meva família és la meva màxima prioritat i, gràcies al president, vaig mantenir la feina i no vaig perdre la casa". El Mike, al seu costat, és un home de poques paraules però també té clar que votarà pel president. "Ja vaig votar per ell fa quatre anys i ho tornaré a fer perquè està ajudant la classe treballadora", diu sense afegir res més.

La planta de cotxes de Lordstown estava a punt de tancar a principis del 2009 quan el president, Barack Obama, va decidir impulsar un pla de 80.000 milions de dòlars per evitar les fallides de General Motors i Chrysler. Avui, en canvi, dóna feina a més de 4.000 treballadors, que fabriquen el nou model Chevrolet Cruze, i s'ha convertit en un símbol del rescat de la indústria de l'automòbil. La decisió del president era arriscada però tres anys i mig després es pot convertir en la garantia de la seva reelecció en els comicis de dimarts vinent contra el candidat republicà, Mitt Romney.

Un rescat crucial per a la regió

"El rescat va ajudar la planta de General Motors però també les empreses proveïdores del sector", explica el professor de la Universitat de Youngstown John Russo. Segons l'acadèmic, més de 170.000 llocs de treball relacionats amb aquesta indústria es van salvar a l'estat d'Ohio gràcies a l'ajuda pública. A més, l'atur en aquest estat és del 6,5%, per sota del 7,8% de la mitjana del país. "Si Obama no hagués reaccionat, les conseqüències per a aquesta regió haurien estat devastadores", afirma Russo, i afegeix que el president té moltes possibilitats de guanyar Ohio perquè els treballadors del motor li donaran suport.

Davant la popularitat del rescat en el nord-est d'aquest estat clau per guanyar la cursa electoral, l'equip de campanya del candidat republicà, Mitt Romney, ha llançat aquesta setmana un nou anunci electoral en què se censura la decisió del president. "Obama va vendre Chrysler als italians i ara començaran a fabricar Jeeps a la Xina", diu una veu en off. Per la seva banda, els demòcrates i fins i tot el president de Chrysler, Sergio Marchione, es van afanyar a titllar l'anunci de fals.

A la sortida de la planta de General Motors, el John es queixa a un company de la retallada al seu fons de pensió que li ha fet l'empresa. Fa més de trenta anys que treballa en el sector i ja espera amb ganes la jubilació. "No estic content amb el president perquè està a favor d'augmentar el govern federal", assegura, però tampoc dóna suport a Mitt Romney. "Estic indecís. Segurament al final votaré per Obama perquè crec que és una bona persona".

Les enquestes fetes les últimes setmanes a Ohio donen un avantatge consistent d'entre dos i cinc punts percentuals al president Obama. Tot i això, tots els analistes pronostiquen una elecció molt disputada. El sud de l'estat és més conservador i Romney espera aconseguir els mateixos resultats que l'expresident republicà George W. Bush el 2004 per aconseguir una victòria que segurament li obriria les portes de la Casa Blanca.

Decepció per l'economia

Romney obté un suport important dels votants independents, que no estan afiliats a cap partit. A més, Obama i la seva campanya han de combatre la decepció que hi ha entre alguns dels seus votants per la dèbil situació econòmica que travessen els Estats Units. El Peter, de 56 anys, treballa a l'hospital de la ciutat de Youngstown i assegura que ha votat el Partit Demòcrata des dels 18 anys. "Aquest cop, però, votaré per Mitt Romney. No podem continuar quatre anys amb aquesta economia", diu preocupat. "Tenim un deute de 16,5 bilions de dòlars i milions de persones sense feina. Crec que ha arribat l'hora de fer un canvi". Aquest administratiu assegura que molts dels seus amics també han de decidit que en aquests comicis no donaran suport al candidat demòcrata.

A Ohio es respira divisió i les campanyes dels dos candidats lluiten cada dia per mobilitzar el seu electorat amb l'ajuda de milers de seguidors que dediquen el seu temps lliure a trucar per telèfon o picar portes de votants indecisos. De fet, l'elecció ja fa setmanes que ha començat en 32 estats del país.

stats