Moscou permetrà als països europeus seguir pagant el gas en euros

Putin informa Scholz que un cop rebut el pagament el banc de Gazprom farà el canvi a rubles

4 min
Un operari de Gazprom treballant al gasoducte de Yamal.

BarcelonaRússia ha fet marxa enrere aquest dimecres en l'exigència de fer pagar el seu gas només en rubles. Així ho ha traslladat el president rus, Vladímir Putin, al canceller alemany, Olaf Scholz, en una conversa telefònica. El 23 de març Putin va anunciar que només acceptaria pagaments en rubles en les vendes de gas natural a països "hostils", entre els quals hi ha tots els estats membres de la Unió Europea, així com els Estats Units i el Regne Unit, entre d'altres, en un intent d'enfortir la moneda russa després de les fortes depreciacions que ha patit a causa de les sancions imposades per Occident. El Kremlin va donar una setmana a les companyies proveïdores per fer la modificació i deixar d'acceptar pagaments en altres monedes, cosa que es va interpretar com un ultimàtum per als països occidentals.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aquest dimecres al matí, el portaveu del govern rus, Dmitri Peskov, ho ha matisat assegurant que seria un canvi gradual en el sistema de pagament, però més tard el govern alemany ha informat que Putin havia informat Scholz que "per als socis de contracte europeus no canviarà res". "Els pagaments seguiran fent-se en euros i seran transferits com és habitual al banc de Gazprom, que no està afectat per les sancions". Després, aquesta entitat els convertirà a rubles, segons ha explicat el representant de l'executiu alemany, Steffen Hebestreit, en un comunicat. Amb tot, ha subratllat que el canceller no ha "aprovat" aquest procediment i que ha demanat informació més detallada per escrit per entendre'l millor.

El Kremlin no ha donat detalls sobre aquest canvi de parer. Aquest dijous està previst que el govern rus, el Banc Central i l'empresa estatal Gazprom presentin un informe sobre les mesures que cal prendre per transferir el pagament pel gas en rubles. A més, el president del Parlament, Viatxeslav Volodin, obria la porta perquè el pagament exclusivament en rubles s'estengui a les compres de petroli, gra, metalls, fertilitzants, carbó i fusta. "Els polítics europeus han de deixar de parlar i de buscar excuses sobre per què no poden pagar en rubles", ha escrit Volodin en un missatge a Telegram.

Gazprom, el principal exportador de gas rus, té més de 40 contractes a llarg termini amb països europeus i la gran majoria de les vendes les cobra en euros o dòlars. La Unió Europea, que obté de Rússia el 40% del gas que consumeix, ha reiterat que no té intenció de comprar el combustible en divisa russa, argumentant que això suposa un incompliment dels contractes signats. El G-7 també ha rebutjat les demandes del Kremlin. Per la seva banda, els dirigents russos han reiterat que l'intent d'Occident d'aïllar un dels principals productors de recursos naturals del món és un "acte irracional d'autolesió" que portarà a l'alça dels preus per als consumidors i abocarà les economies d'Europa i dels Estats Units a la recessió.

El cap del comitè financer de la cambra baixa del Parlament rus, Anatoli Aksàkov, ha afirmat aquesta setmana que no cal canviar la llei per aplicar aquest canvi en la divisa per cobrar les exportacions: "La moneda estrangera es canviarà a preu de mercat, que es fixarà a la Borsa de Moscou". "Poden comprar els rubles on sigui", va afegir.

La divisa russa, de fet, ha consolidat la seva recuperació i ja s'acosta als nivells d'abans de l'inici de la invasió d'Ucraïna. L'euro s'ha canviat aquest dimecres a 90,73 rubles, el que suposa el valor més fort des del 23 de febrer, la vigília del començament de la guerra. Pel que fa al canvi respecte al dòlar, el ruble ha assolit un valor que no es veia des del 25 de febrer. La divisa russa havia arribat a perdre aproximadament un 45% del seu valor com a conseqüència de les sancions imposades pels països occidentals. La feblesa de la moneda ha provocat un increment dels preus a Rússia: el ministeri d'Economia rus ha anunciat aquest dimecres que la inflació anual ha augmentat fins al 15,7% des de l'inici de la guerra, la més alta des del setembre del 2015.

Pla d'emergència a Alemanya

A més de la conversa amb Scholz, Putin ha abordat la qüestió del ruble amb altres líders europeus durant les últimes hores. Dimarts, per exemple, va parlar amb el president francès, Emmanuel Macron, i aquest dimecres també ho ha fet amb el primer ministre italià, Mario Draghi. Putin els ha exposat que l'avís que cobrarien el gas en la moneda del país s'ha pres perquè la UE ha congelat les reserves en divises del Banc de Rússia "violant les normes del dret internacional", segons ha informat el govern rus. El president rus ha assegurat que aquest canvi "no empitjorarà les condicions establertes als contractes per a les companyies europees importadores de gas rus".

Alemanya, que és el principal comprador de gas europeu de Rússia -el 55% del gas que consumeix procedeix d'aquest país-, ha declarat aquest dimecres el primer nivell d'alerta del pla d'emergència de gas com a mesura preventiva per preparar el país per si es produís una interrupció del flux de gas rus. El ministre d'Economia i Clima, Robert Habeck, ha assegurat que el subministrament de gas està garantit, però també ha instat els ciutadans a estalviar-lo. "Cada kilowatt hora d'energia estalviat és positiu", ha dit. Habeck ha precisat que, de moment, la responsabilitat del subministrament recau principalment en els proveïdors d'energia i que el país no està en una situació en què l'estat hagi d'intervenir en el mercat i regular el flux de gas. A més, ha indicat que Alemanya ha aconseguit reduir les importacions de gas rus d'un 55% a un 40% durant les últimes setmanes gràcies a nous acords de gas natural liquat, que arriba a través de les terminals que hi ha a Bèlgica, França i els Països Baixos.

stats