Internacional08/09/2019

Moscou i Kíev fan un pas per a la pau amb un intercanvi de presos

Fins a un total de setanta persones són deixades en llibertat

Ara
i Ara

BarcelonaRússia i Ucraïna van protagonitzar ahir l’intercanvi més important de presoners entre els dos països des que Moscou es va annexionar la península ucraïnesa de Crimea l’any 2014 i això va obrir una crisi sense precedents entre Kíev i Moscou. Després, a més, rebels pro-russos van començar a combatre a les regions ucraïneses de Donetsk i Lugansk, a l’est del país. Des de llavors, fins a 13.000 persones han mort en aquesta guerra. L’intercanvi de presoners d’ahir, per tant, es considera el pas fet més important per reduir la tensió entre els dos països veïns. En total, es van intercanviar setanta presos, trenta-cinc de cada bàndol.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Ahir al matí un avió rus va aterrar a Kíev per recollir els presos russos. A la mateixa hora, una aeronau ucraïnesa va fer el mateix, però a Moscou per endur-se els seus compatriotes. Les imatges d’alegria dels familiars, que els esperaven a l’aeroport de Borispol, als afores de Kíev, van ser difoses àmpliament per la premsa: abraçades, plors i emoció van caracteritzar l’arribada. El primer ministre ucraïnès, Volodímir Zelenski, els va donar la benvinguda a peu de pista i va fer un discurs en què va afirmar que vol “posar fi a aquesta terrible guerra”. De fet, el mandatari, que ocupa el càrrec des de fa poc més de tres mesos, ja va assegurar durant la seva campanya electoral que el seu principal objectiu és resoldre el conflicte amb Rússia. Les negociacions per a l’alliberament dels presos s’han dut a terme durant les últimes setmanes amb total secretisme, fins al punt que el president Zelenski va desmentir fa tan sols uns dies l’existència de possibles contactes amb Moscou.

Cargando
No hay anuncios

Llista dels alliberats

El govern ucraïnès, però, es va mostrar transparent ahir i va difondre una llista detallada dels presos ucraïnesos alliberats per Moscou. Entre ells hi ha els 24 membres de la tripulació dels tres vaixells que van ser detinguts per Rússia el novembre de l’any passat a prop de Crimea, quan intentaven travessar l’estret de Kertx, l’única ruta per accedir als ports ucraïnesos del mar d’Azov. El maig passat un tribunal internacional va ordenar a Rússia l’alliberament dels mariners i dels vaixells.

Cargando
No hay anuncios

Una altra de les persones que Moscou va deixar ahir en llibertat és el cineasta ucraïnès Oleg Sentsov, premi Sakharov a la Llibertat de Consciència del Parlament Europeu el 2018. Sentsov va ser condemnat el 2015 a vint anys de presó per la justícia russa acusat de dur a terme dos atacs terroristes i preparar-ne un tercer a la península de Crimea. La Unió Europea i els Estats Units van criticar durament la sentència i la van qualificar de “política”. De fet, Oleg Sentsov era considerat el pres polític ucraïnès més important a Rússia.

Altres dels presos alliberats van ser el periodista ucraïnès Roman Suixtxenko, acusat per Moscou de dur a terme activitats d’espionatge i detingut l’any 2016, o els activistes Mikola Karpiuk i Stanislav Klikh, acusats d’haver lluitat del costat dels rebels txetxens a la primera guerra de Txetxènia a la dècada dels noranta.

Cargando
No hay anuncios

En canvi, Rússia no va difondre ahir la llista de presos alliberats per Kíev, ni el president rus, Vladímir Putin, va acudir a rebre’ls a l’aeroport de Vnúkovo, a prop de Moscou, on van aterrar. Amb tot, segons les imatges difoses en directe per les televisions russes, entre els alliberats hi hauria Vladímir Tsemaj, que és sospitós i un testimoni clau en la investigació sobre l’avió de Malaysia Airlines MH17 que va ser abatut amb 298 persones a bord el juliol del 2014 a l’est d’Ucraïna. Segons els mitjans ucraïnesos, Tsemaj podria estar involucrat en el transport a Rússia de la llançadora del míssil Buk que va fer caure el Boeing 777. De fet, el fiscal en cap d’Holanda, Fred Westerbeke, de l’equip de recerca conjunta sobre els fets ocorreguts, i 40 eurodiputats van instar el primer ministre ucraïnès a no lliurar aquest sospitós a Rússia. Amb tot, Zelenski n’ha fet cas omís.

La portaveu del ministeri de Relacions Exteriors de Rússia, Maria Zakhàrova, va aplaudir ahir l’intercanvi de presoners i va fer una crida per resoldre “els problemes” entre Kíev i Moscou.