"Això no és una protesta, és una revolució"
Unes 200 persones han mort aquest mes a l'Iraq en les protestes per exigir més serveis al govern
BarcelonaLa plaça Tahrir de la capital iraquiana s'ha despertat aquest dissabte amb desenes de persones que hi han fet nit enmig de l'onada de protestes per exigir al govern més serveis bàsics, que va començar l'1 d'octubre. La jornada de divendres va ser especialment violenta i va causar 52 morts, així com més de 2.000 ferits a tot el país, segons fonts mèdiques i de l'Alta Comissió de Drets Humans. El balanç global és d'unes 200 persones motes, la majoria víctimes de la repressió policial.
Malgrat les crides de la policia i del govern perquè la gent torni a casa, centenars de persones han decidit dormir en unes lones improvisades en aquesta cèntrica plaça de Bagdad, sense que les forces de seguretat els ho impedissin.
"Això no és una protesta, és una revolució", proclamava un manifestant que no volia donar el seu nom a l'agència Reuters per por de represàlies. Des de principis d'octubre, els joves i estudiants encapçalen les multitudinàries protestes per exigir esperança i solucions de futur en un país amb elevadíssimes taxes d'atur i una falta sistemàtica de serveis bàsics, malgrat que l'Iraq és una potència petroliera. "Les nostres exigències són molt senzilles, però ni això són capaços de donar-nos. És el nostre país! [El primer ministre] Abdul Mahdi és només un personatge. Bagdad no callarà mai", deia un altre manifestant.
El Consell de la Judicatura iraquiana ha avisat que causar danys voluntàriament en edificis és un "acte terrorista", i per això ha demanat a les forces de seguretat que tractin els "sabotejadors criminals" d'acord amb la llei antiterrorista.
El ministeri de l'Interior ha confirmat que les forces han patit baixes, sense especificar quantes, en alguns casos per "foc real" i el llançament de pedres per part dels manifestants, contra els quals no s'han fet servir armes de foc ni "força excessiva", segons un comunicat.