Internacional06/03/2013

Mort Chávez, qui controla Veneçuela?

El fins ara vicepresident i delfí del líder bolivarià, Nicolás Maduro, agafa les regnes del país, tot i que la Constitució estipula que ha de fer-ho el president de l'Assemblea Nacional, Diosdado Cabello

Mariona Ferrer I Fornells
i Mariona Ferrer I Fornells

BarcelonaMentre milers de persones s'acomiaden a Caracas del president veneçolà, Hugo Chávez, als despatxos del palau de Miraflores s'acaba de pactar com serà la transició fins a noves eleccions. Si bé la Constitució dictamina que ha de ser el líder de l'Assemblea Nacional, el veterà Diosdado Cabello, qui agafi les regnes del país, el ministre d'Exteriors veneçolà, Elías Jaua, ja ha anunciat aquesta matinada de dimecres que serà el mateix Nicolás Maduro, vicepresident i ungit pel mateix Chávez per succeir-lo, qui governarà durant aquests 30 dies, fins que se celebrin eleccions anticipades.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

S'obre doncs un període d'incertesa en què les forces armades bolivarianes s'han desplegat arreu del país. L'oposició ha optat per la prudència, a l'espera que el Tribunal Suprem de Justícia torni a posicionar-se. El passat 10 de gener, quan Chávez havia de jurar el càrrec 'in situ' a Caracas, aquest va avalar que Maduro l'assumís per ell. Segons aquesta interpretació, el vicepresident és, 'de facto', president, i pot presentar-se a les eleccions, tot i que la Constitució també estipula en l'article 229 que "no podrà ser escollit president de la República qui exerceixi el càrrec de vicepresident executiu".

Cargando
No hay anuncios

Unitat entre les files chavistes

En aquest moment d'incertesa, el chavisme ha optat per fer pinya amb Maduro, la persona assenyalada pel líder bolivarià el 8 de desembre abans de marxar a l'Havana per ser intervingut. "Són evidents les divisions en el si del partit, i més si tens en compte que és un moviment molt personalista en què sempre hi ha lluites dins de la superfície", explica a l'ARA Margarita López Maya, historiadora i analista veneçolana. "Però en aquests moments el chavisme no vol mostrar cap esquerda, ho necessita. Tenen només 30 dies de temps i saben que Maduro és l'únic candidat", afegeix.

Cargando
No hay anuncios

L'interrogant del vot popular

El chavisme necessita, en aquests moments, aconseguir capitalizar el vot popular, el dels veneçolans que confiaven en una figura tan carismàtica com Chávez però que ara es troben davant d'un buit de poder i un partit oficialista del qual, en molts casos, discrepen. Maduro és un personatge de llarg recorregut en la vida veneçolana que ha acompanyat el líder bolivarià durant aquests 14 anys de mandat, tant des de la vicepresidència com també de ministre d'Exteriors i titular de l'Assemblea Nacional, però des de la marxa del president a Cuba s'ha mostrat hermètic i dur amb tothom que criticava el chavisme. Caldrà observar què fa si guanya les eleccions anticipades, tal com pronostiquen els sondejos, i quan es topi amb la necessitat de fer reformes econòmiques. "Ara el buit de Chávez serà molt visible, ell acostumava a tapar els problemes amb paraules", conclou López Maya.