El Kremlin diu que Berezovski havia demanat perdó a Putin
La policia britànica no troba restes de verí, però s'espera a l'autòpsia
MoscouLa policia britànica continuava investigant ahir les circumstàncies de la mort de Berezovski i després de revisar la mansió no trobava indicis de verí químic o radioactiu. Però el Kremlin no va esperar al resultat de l'autòpsia per assegurar que l'enemic etern de Putin havia escrit una carta de perdó al president en què es penedia d'haver estat un opositor fervent durant tants anys.
"Fa temps, potser un parell de mesos, Berezovski va remetre una carta al president Vladímir Putin en què reconeixia haver comès molts errors i demanava perdó. També li demanava permís per poder tornar a Rússia", afirmava el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, a la televisió russa. La carta hauria estat "adreçada personalment a Putin" i el portaveu no sabia si s'havia conservat o si el president estaria disposat a fer-la pública.
Berezovski es va exiliar el 2003, quan es va enemistar amb Putin, a qui havia ajudat a arribar al poder a finals dels 90. Un cop a Londres, el magnat va començar una pugna amb el govern rus i va demanar més d'un cop la caiguda de Putin. La pugna va continuar fins que el febrer del 2012 Berezovski va publicar a la seva pàgina de Facebook una carta en què demanava perdó públicament per la seva avarícia, la seva contribució a limitar la llibertat d'expressió a Rússia i, sobretot, per haver ajudat Putin a pujar al poder.
La versió del Kremlin tira per terra els anys de lluita antiputinista del magnat, que, com tot oligarca amb pretensions polítiques a Rússia, va haver de fugir del país per evitar la presó. Ara bé, està avalada per Ilià Zhegulev, periodista de l'edició russa de la revista Forbes , que assegura que va entrevistar Berezovski el dia abans de la seva mort i el va trobar cansat i deprimit. En la suposada entrevista, el magnat hauria expressat compassió per Mikhaïl Khodorkovski, un altre oligarca rus opositor, empresonat a Rússia des del 2005, a qui hauria dit que "admirava per haver estat fidel a ell mateix" en la seva pugna contra el Kremlin.
Però l'entorn de l'oligarca al Regne Unit va desconfiar de la tesi oficial, del contingut de l'entrevista i de la mateixa existència de la suposada carta. A Rússia, en canvi, diversos amics del magnat mantenien la tesi de la depressió, que des del principi va donar lloc a la hipòtesi del suïcidi. "No hi posaria la mà al foc, però podria ser cert. Estava enfonsat en una depressió", va dir Alexei Venediktov, redactor en cap d'Eco de Moscou. Posar fi al seu exili era l'esperança de Berezovski, va dir el periodista Mikhaïl Kozirev: "Sempre va tenir l'esperança de tornar a viure [a Rússia]".
En l'àmbit polític, Vladímir Zhirinovski, líder del partit Liberal Democràtic, va assegurar que es va trobar amb Berezovski al gener i que el va animar a tornar al seu país. "S'estava preparant per tornar a Rússia sense importar-li les condicions", va afirmar.
El Kremlin, per la seva banda, no va amagar la rivalitat entre el difunt i l'home fort de Rússia. "No hi ha cap dubte que Berezovski era un adversari de Putin; no ho era només en l'àmbit polític, sinó també en d'altres", va sentenciar Peskov.
El portaveu del Kremlin va dir que l'oligarca havia estat una eminència als anys 90, durant els mandats presidencials de Borís Ieltsin, però que no s'havia de "sobreestimar el seu paper" més tard. I va deixar clara una cosa: "Borís Berezovski va gastar-se molts diners per donar suport a processos, dins i fora de Rússia, dirigits contra el país i contra Putin".
Tot i les declaracions del Kremlin, Peskov va deixar oberta la possibilitat que Berezovski sigui enterrat a Rússia "si reben una petició al respecte".