Mor el rei Abdullah de l'Aràbia Saudita
El monarca tenia 90 anys i el seu hereu és el fins ara príncep Salman
RiadEl rei Abdullah de l'Aràbia Saudita ha mort aquest divendres, segons un comunicat oficial de la casa del monarca.
El rei tenia 90 anys i havia estat ingressat les últimes tres setmanes per una pneumònia que li ha acabat costant la vida.
La casa reial ha informat que la Corona de l'Aràbia Saudita, el país que exporta més petroli del món, passa a mans del fins ara príncep hereu, Salman.
El rei Abdullah havia accedit al tron el 2005 i des d'aleshores el monarca, considerat el cap d'estat més ric del planeta, havia mantingut molt bones relacions amb els Estats Units i el Regne Unit. A més del capítol energètic, l'Aràbia Saudita manté excel·lents relacions amb Occident en la lluita contra el terrorisme i participa en la coalició contra l'Estat Islàmic liderada pels Estats Units.
Biografia d'Abdullah
Abdalaziz, que va accedir al tron el 2005 després de la mort del seu germanastre el rei Fahd, va sobreviure el 2011 a la Primavera Àrab, que va posar en escac els règims totalitaris de diversos països de la regió.
El 2014, no va dubtar a unir-se a la coalició liderada pels Estats Units contra el grup radical Estat Islàmic a Síria i l'Iraq, on va aconseguir controlar vasts territoris en els quals intenta imposar la seva particular interpretació de la llei islàmica.
En qüestions religioses, Abdalaziz és l'únic de la família Saüd del qual es coneixen contactes amb l'oposició integrista, tot i que ha exercit una política dura amb els militants islàmics.
El finat va destacar pel seu incondicional suport al cop d'estat a Egipte el 3 de juliol de 2013, protagonitzat pel llavors ministre de Defensa, el general Abdel Fatah al-Sisi, contra el president islamista Mohammed Mursi, dirigent dels Germans Musulmans. És fill del rei Saüd, el mateix que el rei Fahd, encara que de diferent mare.
Segons la legislació saudita, Abdalaziz ha estat substituït pel príncep hereu, Salman bin Abdalaziz Al Saüd, nascut el 1935 i que fins ara ocupava els càrrecs de vice primer ministre i titular de Defensa.
En 1962 va ser nomenat cap de la Guàrdia Nacional i va iniciar una tasca de reorganització i modernització de l'exèrcit. El 1975 va ser designat pel rei Khaled (germà del rei Fahd) vicepresident segon del consell de ministres, càrrec des del qual va presidir en algunes ocasions el consell i que s'afegia a les seves responsabilitats com a cap de la Guàrdia Nacional.
El 1982 el rei Fahd el va designar príncep hereu i el va nomenar per reial decret vicepresident del consell de ministres. Abdal·lah va tenir un destacat paper en la resolució de discrepàncies entre els estats àrabs i en els seus esforços per aproximar-los.
L'1 de gener de 1996, el rei Fahd li va cedir el control dels assumptes d'estat mitjançant un decret, un mes després de ser hospitalitzat per un vessament cerebral, el desembre de 1995. Amb aquesta decisió, el rei Fahd traspassava interinament al seu germanastre el càrrec de vicepresident, ja que el monarca ocupa aquest lloc i presideix la reunió setmanal del gabinet saudita.
Estretes relacions amb els EUA
En política exterior, va estrènyer les relacions amb Occident, especialment amb els EUA, malgrat l'oposició d'alguns membres de la família reial.
El febrer de 2002 va ser l'artífex d'un pla pel qual el món àrab reconeixeria i normalitzaria les seves relacions amb Israel a condició que aquest país evacués els territoris de Cisjordània i Gaza, que va ocupar militarment en la guerra de 1967, per proclamar-hi un estat palestí amb capital a Jerusalem Oriental.
Es tractava de la segona proposta de pau de l'Aràbia Saudita des de 1981, quan el rei Fahd va proposar a la Lliga Àrab, encara que sense èxit, reconèixer Israel.
Però mesos després aquest pla va fracassar en ser rebutjat per Israel, i també davant la incompareixença dels seus principals líders en la cimera de la Lliga Àrab de Beirut.
El 18 de juny de 2012 el rei va designar el seu germanastre el príncep Salman hereu al tron saudita després de la mort dies abans del príncep Nayef.
Dos anys més tard, el 27 de març de 2014, el monarca va signar un altre reial decret pel qual va designar com a futur príncep hereu el seu germanastre Moqren, amb la qual cosa aquest es posiciona com a segon en la línia successòria després de Salman bin Abdalaziz. A principis de 2015 el rei Abdal·lah va ser intubat a causa d'una pneumònia.