Una nena guatemalenca de 7 anys mor deshidratada quan estava sota custòdia policial als Estats Units

La petita havia travessat la frontera amb el seu pare des de Mèxic

Dues nenes centreamericanes intenten protegir-se de la pluja en un campament per a refugiats a Tijuana
Cristina Mas
14/12/2018
2 min

BarcelonaLa setmana passada un grup de 163 migrants centreamericans van ser detinguts per una patrulla de vigilància fronterera quan tot just entraven als Estats Units sense papers. Entre ells hi havia Jackeline Caal, una nena de set anys procedent de Guatemala que caminava amb el seu pare. Vuit hores després, quan es trobaven sota custòdia policial, la nena va començar a patir convulsions i la van traslladar en helicòpter a un hospital infantil d’El Paso, a Texas, on va patir una parada cardíaca. Els metges la van reanimar, però l’endemà va morir. El cas va saltar ahir a la llum i ha tornat a posar al descobert els dèficits del sistema de detenció de migrants als Estats Units de Donald Trump.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En un comunicat, el portaveu de la policia de vigilància fronterera es va afanyar a espolsar-se tota responsabilitat assenyalant el pare per la mort de la seva filla. Va recordar que la nena portava “dies sense menjar ni prendre aigua”. Ho va dir “implorant” als pares “que no es posin en perill ells mateixos ni els seus fills intentant entrar il·legalment”.

Una jove centreamericana dona de menjar un nadó, a la ciutat fronterera mexicana de Tijuana

És habitual que els migrants que creuen la frontera clandestinament pateixin set i desnutrició. Entre altres motius, perquè la mateixa policia s’encarrega de destruir sistemàticament els pous d’aigua i de perseguir la gent que solidàriament deixa menjar al desert per fer suportable la perillosa travessia. Habitualment les patrulles policials donen aigua i menjar als detinguts, però no queda clar que fos el cas de la nena. El cos policial es va limitar a dir que investiguen què va passar.

“Cultura de crueltat”

La Unió Americana per les Llibertats Civils va denunciar la “falta d’assumpció de responsabilitats i una cultura de crueltat” dins del cos de la policia d’immigració. “El fet que el cas hagi trigat una setmana a sortir a la llum evidencia la falta de transparència”, va dir l’organització, que reclama que s’investigui el cas i que es facin canvis en profunditat per evitar més morts. Almenys 35 persones han mort en centres de detenció de migrants en els últims dos anys, segons les dades de l’Associació Americana d’Advocats d’Immigració. Més de 14.000 criatures estan detingudes als EUA.

La violència de les institucions nord-americanes i la violació sistemàtica dels drets dels migrants s’han intensificat arran de la caravana de migrants centreamericans que hi ha aturada al pas fronterer entre Tijuana i San Diego. Però molts migrants continuen creuant la frontera als estats de Texas, Arizona i Nou Mèxic. La pressió policial fa que s’hagin de posar en mans de traficants i s’endinsin per camins més llargs, més remots i per tant més perillosos, per un desert on no hi ha menjar ni aigua. El mes passat van ser detingudes 25.172 persones que viatjaven en grups familiars. Després de les resolucions judicials, l’administració Trump no separa les criatures dels pares sinó que empresona famílies senceres. Però tot i el discurs alarmista de la Casa Blanca contra la immigració, des del 2008 les entrades il·legals es mantenen en nivells històricament baixos.

stats