Internacional19/04/2019

Mor una periodista a Derry en una nit de violència a l’Ulster

La policia atribueix l’assassinat al Nou IRA, un grup dissident republicà

Quim Aranda
i Quim Aranda

LondresCommoció a Irlanda del Nord, a la resta del Regne Unit i a la República d’Irlanda per l’assassinat, dijous a la nit, de la periodista d’investigació i escriptora Lyra McKee, de 29 anys, víctima dels “trets indiscriminats” que un emmascarat va disparar contra efectius de la policia nord-irlandesa (PSNI) mentre membres del cos duien una operació de recerca d’armes i explosius a la zona de Creegan, a l’est de la ciutat fronterera de Derry, la segona de la província.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La policia va atribuir la responsabilitat de l’assassinat al Nou IRA, un grup dissident republicà que ha estat actiu a Derry des del 2012, com a resultat de la unió de diferents organitzacions oposades al procés de pau, entre d’altres, l’IRA Autèntic. A finals de gener, el Nou IRA va fer esclatar un cotxe bomba a les portes de les instal·lacions dels jutjats de Derry.

Cargando
No hay anuncios

McKee, que va caure ferida poc després de les 23.00 h (hora local), cobria en aquells moments els greus aldarulls que s’estaven registrant des de les nou del vespre entre les forces de seguretat i manifestants republicans, que protestaven contra l’esmentada presència policial.

Lyra Mckee era al costat d’un vehicle del PSNI quan, d’acord amb les imatges d’un telèfon mòbil difoses ahir per la televisió pública d’Irlanda, RTÉ News, es van sentir dos trets, un dels quals la va deixar mortalment ferida. En les mateixes imatges s’aprecia també l’actuació de dos emmascarats, un dels quals hauria estat, presumptament, l’autor dels trets. Una altra periodista local, Leona O’Neill, era al costat de la víctima en el moment en què va rebre l’impacte de bala, segons va explicar a Twitter. O’Neill mateixa va trucar a una ambulància. La policia, però, no va esperar que arribés i va dur McKee en un Land Rover a l’Hospital d’Altnagelvin, a l’altra banda de la ciutat, a l’altra riba del riu Foyle, on es va certificar la mort de la jove periodista.

Cargando
No hay anuncios

“Bogeria absoluta”

Lyra Mckee havia nascut a Belfast, s’havia guanyat un gran prestigi a través d’articles de fons sobre el llegat del conflicte nord-irlandès en publicacions com Atlantic o webs com BuzzFeed, i el 2016 havia estat nomenada per la revista Forbes com una de les trenta persones més rellevants dels mitjans de comunicació en llengua anglesa menors de 30 anys. El 2020 havia de publicar la seva primera novel·la, The lost boys, venuda ja a l’editorial Faber&Faber.

Cargando
No hay anuncios

Moments abans de la seva mort, a les 22.56 h, McKee va fer la seva última piulada. Amb una imatge en què es veien diferents cotxes cuirassats de policia, un altre en un pla més allunyat en flames i el fum que en sortia, la periodista va escriure: “Derry aquesta nit. Bogeria absoluta”. De fet, la policia nord-irlandesa va informar que durant els aldarulls es van llançar més d’una cinquantena de còctels Molotov. De moment no s’ha registrat cap detenció.

Cargando
No hay anuncios

Els vuit partits polítics representats a l’Assemblea de Stormont, des de l’unionisme més radical als republicans del Sinn Féin, van emetre ahir un molt poc habitual comunicat conjunt en què condemnaven sense reserves la mort de McKee, i qualificaven els fets d’un “atac contra la pau i el procés democràtic”.

El tràgic succés va coincidir amb les primeres hores de la vigília del Divendres Sant, una jornada especialment significativa per al calendari nord-irlandès. El 10 d’abril del 1998, que fa 21 anys va caure en Divendres Sant, es van firmar els Acords de Pau de Belfast, que van posar fi a la guerra no declarada que durant més de tres dècades, des de finals dels anys 60, va sacsejar l’Ulster i es va cobrar la vida de més de 3.500 persones i va commocionar tota una generació.

Cargando
No hay anuncios

Les dificultats polítiques que travessa la província, sense govern autònom des de fa més dos anys per la incapacitat d’unionistes i republicans d’arribar a un acord en temes de protecció del gaèlic i sobre l’administració de justícia, i la incertesa generada pel Brexit fan que el clima a l’Ulster sigui molt tens. La policia tem que hi hagi més aldarulls aquest cap de setmana de Pasqua, en què se celebra l’aixecament irlandès contra els britànics de l’any 1916.