Un monjo tibetà de 18 anys s'immola a la Xina, el setè en només una setmana

Des que ha començat a Pequín el Congrés que ha de rellevar el poder a la Xina s'han incrementat els controls i la repressió al Tibet, com també les immolacions

Manifestació de suport al Tibet a Ciutat de Mèxic. REUTERS
Efe
11/11/2012
2 min

PequínUn monjo tibetà de 18 anys s'ha immolat davant d'un monestir a la província de Gansu, al nord-oest de la Xina. Es tracta del setè cas des de dimecres, vigília de la inauguració del XVIII Congrés del Partit Comunista a Pequín, que ha de decidir el relleu de poders a la Xina.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Tot i això, aquest darrer cas ha estat el primer informat per l'agència oficial del règim, Xinhua, sense donar més dades de la salut del monjo. Radio Free Asia (RFA), no obstant, ha confirmat que el jove tibetà ha mort després que diversos monjos i d'altres tibetans intentessin traslladar-lo a un hospital sense èxit, degut a les seves ferides de gravetat. Segons RFA, amb seu als Estats Units, el jove –anomenat Gonpo Tsering– ha demanat "llibertat per als tibetans, el retorn del Dalai Lama al Tibet i la llibertat de les llegües" mentre s'immolava.

Manifestacions massives

La darrera onada d'immolacions, com a mostra de rebuig a les dures polítiques repressores de Pequín vers el Tibet, va portar a centenars de joves tibetans a sortir al carrer en senyal de protesta al comptat de Huagnan, a la frontera a lde regió autònoma del Tibet i la província de Qinghai (a l'oest del país), segon ha informat l'agència tibetana Phayul i també la Casa del Tibet a Barcelona.

L'objectiu de les protestes és enviar "un fort missatge" al Partit Comunista, en el marc de la celebració del seu XVIII Congrés, segons han indicat els grups tibetans a l'exili.

Bloqueig informatiu

Però el partit no ha fet més que cenyir-se al guió preestablert fins ara i a no mencionar la causa tibetana. Preguntat per l'onada d'immolacions d'aquesta setmana, el secretari regional del Partit al Tibet, Chen Quanguo, va cenyir-se a la versió oficial en defensar que el govern xinès ha invertit molt en el desenvolupament de la regió. "Lhasa [la capital] és la ciutat més feliç de la Xina", va assegurar als presents a la sala.

stats