EGIPTE

Mohamed Ali, el “faraó català” que vol enderrocar Al-Sissi

Un constructor exiliat al Maresme està al darrere d’unes protestes inusuals

Centenars de joves es van manifestar divendres a la nit pels carrers del Caire contra el mariscal Abdel Fattah al-Sisi, que governa el país amb mà de ferro.
Ricard G. Samaranch
21/09/2019
3 min

TunisDivendres a la nit, en diverses ciutats egípcies, inclosa el Caire, van esclatar petites protestes contra el dictador Abdel Fattah al-Sissi. Si bé la xifra de manifestants no va superar uns pocs centenars enlloc, els fets representen l’expressió pública més important de rebuig al mariscal egipci des del 2013, quan les autoritats van començar a reprimir amb extrema duresa qualsevol tipus de protesta. Els manifestants cridaven lemes com “Fora Al-Sissi” o “ El poble vol la caiguda del règim”, el crit de la revolució del 2011 que va enderrocar el dictador Hosni Mubàrak, i alguns fins i tot van arrencar i trepitjar cartells propagandístics del dictador, que justament ahir volava cap a Nova York per participar en l’Assemblea General de l’ONU. Curiosament, la guspira que ha encès la indignació popular es va originar a Catalunya, on viu Mohamed Ali, un empresari i actor egipci autor de diversos vídeos virals en què denuncia la corrupció de l’entorn del president i que va convocar les protestes.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Ali, de 43 anys i pare de cinc fills, fa quinze anys que treballa en el sector de la construcció com a contractista per a l’exèrcit egipci. Al mes d’abril va obrir una oficina a Barcelona per a la seva companyia Amlaak, amb l’objectiu d’ampliar mercat. De fet, seva és la proposta de construir una gran piràmide de vidre en el marc d’un projecte per rehabilitar les tres xemeneies de Sant Adrià de Besòs. A finals d’estiu, Ali va fugir d’Egipte per instal·lar-se al Maresme, i va començar a fer públics els vídeos que li han comportat una fama que no havia aconseguit gràcies a la seva incipient carrera artística. Alguns internautes ja l’han batejat com el “faraó català”.

Ali assegura haver construït palaus i mansions per a alts càrrecs de l’exèrcit egipci, inclòs el mariscal Al-Sissi, que eren assignats sense concurs públic. “Els està construint per satisfer el seu ego mentre molta gent dorm al carrer”, rebla en un dels seus vídeos, que més d’un milió de persones han compartit a les xarxes. Ali, que no es considera cap activista polític, afirma que l’exèrcit li deu més de deu milions d’euros, cosa que l’hauria dut a fer pública la corrupció dels militars. Tot i que no ha aportat proves documentals, sí que ha revelat els cost d’algunes mansions de luxe, que superarien els cinc milions d’euros.

El fet que la denúncia no provingui de cap activista sinó d’algú que formava part del sistema, ha donat més credibilitat a les acusacions. Durant la setmana passada, el hashtag #JaNHiHaProuDeSissi va convertir-se en el més popular a les xarxes. Algunes figures pro règim van intentar contrarrestar la campanya amb el missatge #NosaltresEstemAmbSissi, però van fracassar. Atesa la dimensió que prenia el fenomen, Al-Sissi es va veure obligat a sortir al pas de les acusacions en un acte públic. “Us juro per Déu que això són mentides i calúmnies... Sí, he construït palaus presidencials, i continuaré fent-ho. Estic creant un nou Estat. No hi ha res al meu nom”, va proclamar el mariscal.

L’imperi de l’exèrcit

La polèmica ha situat al centre del debat el paper de l’imperi econòmic que controla l’exèrcit, que ha crescut de manera substancial sota el règim d’Al-Sissi gràcies a la construcció de projectes faraònics supervisats pels militars, com ara l’ampliació del canal de Suez o la capital al mig del desert. Es desconeix quin és el pes econòmic d’aquest imperi, però les estimacions van del 3% al 20% del PIB.

En el seu últim vídeo, gravat ahir mateix, Ali exigeix al ministre de Defensa egipci, Mohamed Zaki, que enderroqui Al-Sissi i crida a una nova manifestació per divendres vinent. L’èxit de la convocatòria és incert, atesa la contundència de la policia, que ahir va arrestar almenys 54 manifestants. Però el “faraó català” està disposat a clavar nous cops a internet.

stats