ÀSIA
Internacional25/06/2017

Mobilització a la Xina contra el consum de la carn de gos

Des de fa deu dies ja no està permès vendre’n

Dolors Rodríguez
i Dolors Rodríguez

PequínLa carn de gos ha tornat a ser l’estrella del menú del festival de la ciutat de Yulin, al sud de la Xina, malgrat les denúncies dels grups en defensa dels animals i les limitacions imposades aquest any a la venda d’aquesta carn.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Es calcula que uns 4.000 gossos seran sacrificats durant el festival, una xifra considerable però allunyada dels 10.000 d’altres convocatòries. La pressió de l’opinió pública xinesa és la principal responsable que el festival se celebri envoltat de polèmica i que cada cop compti amb menys visitants.

Cargando
No hay anuncios

La festa se celebra anualment a la ciutat de Yulin, a la província de Guangxi, coincidint amb el solstici d’estiu, i dura deu dies. La crueltat amb què són tractats els animals, que són traslladats amuntegats en petites gàbies i sacrificats a cops, ha aixecat les protestes. A més, molts són gossos de carrer o animals de companyia robats per tot el país, amb l’objectiu de vendre’ls directament als mercats i restaurants aprofitant la demanda d’aquests dies.

L’any passat es van recollir onze milions de firmes a través de la plataforma Change.org per posar fi a aquesta celebració.

Cargando
No hay anuncios

La mobilització de les associacions animalistes, les xarxes socials xineses i la mala imatge internacional que donen les escenes de gossos sacrificats han impulsat canvis. Al maig es va anunciar la prohibició de vendre carn de gos a partir del 15 de juny, per reduir el consum durant el festival.

No obstant això, aquesta mesura no ha sigut publicada oficialment. S’assegura que s’ha transmès verbalment a través de la policia. Però, com és habitual a la Xina, es fan equilibris per quedar bé amb tothom. En aquest cas, entre els habitants i comerciants de Yulin que defensen la seva tradició i els activistes que denuncien el maltractament.

Cargando
No hay anuncios

Segons la informació facilitada per agències d’informació i per les ONG desplaçades a Yulin, la presència policial als mercats és important i el volum de venda de carn és inferior. Aquest any no s’han registrat grans disturbis entre activistes i venedors de carn de gos com l’any passat.

Transmissió de malalties

Cargando
No hay anuncios

Els grups animalistes també adverteixen dels riscos de transmissió de malalties en consumir carn de gos. Els animals poden estar vacunats si són de companyia o tenir la ràbia si es tracta de gossos de carrer. A la Xina la ràbia encara mata unes 3.000 persones a l’any.

El consum de carn de gos és legal a la Xina i, segons les dades de Humane Society International (HSI), se sacrifiquen cada any entre deu i vint milions de gossos.

Cargando
No hay anuncios

A Yulin defensen que menjar carn de gos és una tradició, i que és igual de cruel que menjar carn de porc o de vedella. No obstant això, no es pot dir que el gos sigui un aliment habitual en la dieta xinesa.

Hi ha alguns restaurants especialitzats en plats amb gos disseminats per tot el país, però es considera una delicatessen. Al sud de la Xina hi ha més tradició, i també es consumeix a Corea del Sud i el nord del Vietnam, però està lligada a celebracions puntuals.

Cargando
No hay anuncios

De fet, el festival de la carn de gos de Yulin va néixer fa uns deu anys com una iniciativa comercial per atreure turistes.

A la Xina els gossos de companyia sempre han existit, especialment a les zones rurals, i s’han considerat un membre més de la família. La carn de gos provenia de granges que els criaven especialment per al sacrifici.

Cargando
No hay anuncios

Després dels durs anys de la Revolució Cultural, es va començar a permetre la possessió d’animals de companyia a les ciutats a finals dels vuitanta i actualment es calcula que n’hi ha registrats més de 62 milions.

Menjar carn de gos encara és legal a la Xina, però pot ser que la sensibilització de la població acabi amb aquesta pràctica que per a alguns és una tradició a preservar però que per a una majoria cada vegada més activa representa un acte de crueltat. A Taiwan es va aprovar a l’abril una llei pionera a tota l’Àsia que prohibeix el consum de carn de gos i gat.