ITÀLIA
Internacional28/09/2017

El misteri de l’adolescent segrestada que sacseja el Vaticà

Un document implicaria la Santa Seu en el cas

Elisabetta Povoledo
i Elisabetta Povoledo

RomaEl Vaticà torna a estar en l’ull de l’huracà després que aquesta setmana s’hagi donat a conèixer un document que parla d’Emanuela Orlandi, l’adolescent de 15 anys que va desaparèixer estranyament el 1983 a Roma. L’esmentat document, de cinc planes i escrit a màquina, va ser

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

suposadament robat d’un armari tancat amb clau de la Santa Seu fa poc més de tres anys, el 2014.

Cargando
No hay anuncios

Després de la desaparició de la noia, uns presumptes segrestadors van contactar amb la seva família i van exigir l’alliberament del turc Mehmet Ali Agca -que va intentar assassinar el papa Joan Pau II el 1981-per deixar en llibertat l’adolescent. Ali Agca va continuar a la presó i la jove Emanuela no va ser localitzada mai més. Ara el document del Vaticà demostraria que la Santa Seu va pagar l’allotjament, les dietes i les despeses mèdiques de la noia després de la seva desaparició. ¿Això voldria dir que el Vaticà va estar implicat en el seu segrest?

L’escàndol ha omplert els rotatius italians durant els últims dies. La resposta de la Santa Seu, però, ha sigut categòrica: assegura que el document és una simple falsificació. El seu portaveu, Greg Burke, fins i tot ha titllat les acusacions de “ridícules i falses”.

Cargando
No hay anuncios

El fantasma del dubte, però, es manté. El document de la polèmica es titula Resum de les despeses sufragades per l’estat del Vaticà en relació a les activitats realitzades per la ciutadana Emanuela Orlandi (Roma, 14 de gener de 1968). La data fa referència al dia i any de naixement de la noia. L’escrit és un llistat de les suposades despeses d’Emanuela entre els anys 1983 i 1997. És a dir, quan ja estava desapareguda. Inclou transferències i despeses de lloguer a Londres, de dietes i de visites mèdiques, fins i tot un ginecòleg. La factura total puja a 483 milions de lires, que serien uns 250.000 euros actuals.

L’autor de l’escrit

El cardenal Lorenzo Antonetti va ser l’encarregat d’escriure el document. L’adreçava als arquebisbes Giovanni Battista Re i Jean-Louis Tauran. El cardenal Antonetti va morir l’any 2013 i, per tant, ja no pot testificar. L’arquebisbe Battista Re ha declarat als periodistes aquesta setmana que mai ha vist aquest document. I Tauran no està localitzable.

Cargando
No hay anuncios

El periodista italià Emiliano Fittipaldi -conegut per haver difós altres documents compromesos per al Vaticà, sobretot pel que fa a les seves finances- treu al mercat un nou llibre aquesta setmana, en què inclourà una reproducció del polèmic llistat de les despeses de l’adolescent desapareguda. El mateix Fittipaldi admet que es tracta d’un document estrany, però afegeix que el fet que fos a les oficines de la Santa Seu “ja obre molts interrogants”. En teoria l’esmentat document va ser robat, conjuntament amb d’altres, d’un armari tancat amb clau del Vaticà el 29 de març del 2014. Poc després els documents van ser recuperats i no se sap qui els va sostreure.

Pietro Orlandi, el germà d’Emanuela -que ha estat investigant la seva desaparició durant anys-, creu que si la noia era a Londres és inconcebible que no es posés en contacte amb la família. “És evident que no es podia moure amb llibertat”, ha declarat per telèfon. “Si el document que s’ha fet públic és real, és molt greu, perquè significaria que el Vaticà va estar implicat en el segrest”, ha afegit. Pietro Orlandi sol·licita ara que la Santa Seu col·labori en la investigació. “No pots tancar un cas quan apareixen nous documents al cap de 34 anys, que encara s’han de verificar”, destaca l’home.

Cargando
No hay anuncios

L’Emanuela era filla d’un empleat de la Santa Seu, amb la qual cosa ella també era ciutadana del Vaticà. Amb tot, va desaparèixer en territori italià: en un carrer de Roma. Al voltant del seu cas, van sorgir moltes teories als anys vuitanta. Fins i tot es va dir que va ser segrestada a instàncies d’un arquebisbe nord-americà, Paul C. Marcinkus, que va ser president del Banc Vaticà i que va estar implicat en un gran escàndol.