Coronavirus

El miracle de San Marino: lliure de covid gràcies a la vacuna de Putin

El microestat europeu ofereix la Sputnik V als turistes que pernoctin tres dies al seu territori per rellançar el turisme

Una zona turística de la República de San Marino, aquest mes de juny.
3 min

San MarinoSan Marino, al centre de la península italiana, sembla un miratge. Turistes francesos i alemanys recorren els seus carrerons sense mascaretes ni distància de seguretat. Les terrasses estan plenes i, quan cau la nit, els italians creuen la frontera per gaudir de les discoteques d'aquest microestat europeu i fugir així del toc de queda.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Amb gairebé 34.000 habitants distribuïts en poc més de 60 quilòmetres quadrats, San Marino presumeix de ser una de les repúbliques més antigues del món. I una de les més riques. Amb un PIB que supera els 40.000 euros per càpita, aquesta antiga fortalesa murallada, considerada un paradís fiscal fins fa poc, viu principalment del turisme des que la crisi econòmica anterior va fer posar de genolls el seu opac sector financer. La seva neutralitat política li va permetre sortir indemne dels conflictes bèl·lics que van devastar el Vell Continent, però en aquesta ocasió ni el tancament de fronteres ni el confinament estricte no han fet que els habitants de San Marino es deslliuressin de l'impacte del coronavirus.

La taxa més alta del món

La primavera del 2020, tot just un mes després que Itàlia confirmés el primer contagi oficial, San Marino es va convertir en el país amb la taxa de positius per covid-19 més alta del món. Va arribar a registrar prop de mig centenar de morts al dia. Un any més tard, gairebé el 70% dels residents han estat immunitzats i les mascaretes han deixat de ser obligatòries fins i tot en interiors. Un autèntic "miracle", reconeixen els seus habitants, gràcies a l'acord signat amb Moscou per injectar la vacuna russa Sputnik V, que ara s'ofereix als turistes per 50 euros.

A principis d'aquest any, el país, que no és membre de la Unió Europea, va firmar un acord amb Roma d'acord amb el qual San Marino hauria rebut un subministrament global de vacunes prou elevat per cobrir un màxim de 25.000 ciutadans. Brussel·les acabava de donar llum verda a la distribució dels primers sèrums entre els socis comunitaris i es començava a veure la llum al final del túnel. Tot i així, els retards en les entregues van tenir un impacte encara més gran sobre la petita república, que a finals de febrer encara no havia sigut capaç d'inocular una sola dosi ni tan sols al personal sanitari. El govern va llançar aleshores un SOS desesperat. I Moscou no va trigar a respondre. Al març van començar a vacunar els més grans de 16 anys. I un mes després van passar de registrar 250 positius a la setmana a només 20.

“Va ser una elecció sanitària, no geopolítica. Vam valorar les dades que ens van donar i després la vacuna va ser examinada pels nostres experts", van defensar en una roda de premsa recent els membres del congrés d'estat (l'equivalent al consell de ministres) per intentar aplacar les crítiques sorgides per la possible utilització propagandística per part de Rússia de la seva vacuna, no certificada per l'Agència Europea del Medicament (EMA). Dos estudis científics duts a terme en col·laboració amb l'Institut Spallanzani de Roma i la Universitat de Bolonya semblen donar-los la raó: segons els primers resultats, l'eficàcia de la vacuna entre la població de San Marino és pròxima al 100%, superior a la indicada als estudis publicats fins ara.

Rellançar el turisme

A finals de maig, amb la immunitat de grup pràcticament assolida, el govern va llançar una campanya per atraure el turisme internacional i rellançar un sector que l'any passat va registrar pèrdues superiors al 70%. Per poder ser vacunat n'hi ha prou pagant 50 euros i reservant almenys tres nits en un dels establiments hotelers del país. Només els italians estan exclosos del programa.

“Cada dia rebem centenars de trucades i correus electrònics d'arreu del món per demanar informació", confirma la responsable de l'oficina de turisme. "L'últim mes han arribat turistes des de l'Argentina, Mèxic, Panamà..., però també d'Espanya i d'altres països europeus", afegeix. Malgrat que des de fa uns quants mesos els residents també estan sent immunitzats amb Pfizer, als turistes només se'ls ofereix la vacuna russa, per la qual cosa no tindran accés al passaport covid, que permet moure's lliurement per la UE. El president de la patronal hotelera, Riccardo Vanucci, calcula que a finals de l'estiu la campanya haurà atret uns quants milers de persones. Però, més enllà de les xifres, l'empresari reconeix que "la iniciativa és important perquè ha posat el focus d'atenció sobre San Marino". 

stats