El primer ministre del Japó, després de veure Trump: "Hi tinc molta confiança"

El futur líder dels EUA ha mantingut contactes internacionals, com la trucada del president rus, sense consultar el departament d'Estat

El primer ministre del Japó amb Donald Trump.
Mark Landler / Michael D. Shear (the New York Times)
18/11/2016
2 min

WashingtonEl president electe dels EUA, Donald J. Trump, es va estrenar ahir amb els grans contactes internacionals rebent a la Torre Trump de Nova York el primer ministre del Japó, Shinzo Abe, mentre acaba d'ajustar el seu engranatge de relacions diplomàtiques.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Estic convençut que Trump és un líder en qui puc tenir una gran confiança", va dir Abe després de la reunió, una trobada de 90 minuts que va descriure com a "molt cordial".

La visita d'Abe es va produir després de 32 trucades telefòniques de felicitació de líders estrangers en els 9 dies des que fa que Trump va guanyar l'elecció. Cap d'aquests contactes es va fer a través del departament d'Estat, segons el que marca la pràctica diplomàtica que fixa la seqüència de les trucades, explica al futur president les polítiques que hi ha en marxa amb cada interlocutor i facilita serveis de traducció segurs.

Dijous a la nit, el departament d'Estat va anunciar que finalment sí que havia entrat en contacte amb els emissaris de Trump. Però fins a aquell moment no havien sol·licitat cap mena d'informació, ni havien demanat canalitzar les trucades del president electe –ni tan sols les que va mantenir amb el president rus, Vladímir Putin, i altres líders reticents amb les polítiques dels Estats Units– com és habitual, segons els funcionaris del departament.

L'entorn de Trump no ha respost quan se li ha preguntat si el president electe havia fet servir el seu propi servei de traducció amb la trobada amb Abe i les trucades telefòniques amb els altres líders mundials, o si qui havia traduït eren professionals aportats per les delegacions estrangeres.

L'ordre de les trucades és clau

"L'ordre de les trucades sembla una antiquada qüestió de protocol. Però s'hi ha de pensar", explica Loren DeJonge Schulman, membre del Center for a New American Security i que va treballar amb l'assessora de Seguretat Nacional Susan E. Rice. "Se'n treuen conclusions, de tot això, de si un país es considera important o no".

Amb la visita d'Abe amb què Trump va començar la seva immersió en política exterior va passar el mateix que amb una reunió amb l'ex secretari d'estat, Henry A. Kissinger, amb qui va parlar dels grans temes de l'agenda mundial que van de Rússia i la Xina a l'Iran i la Unió Europea, segons l'equip de Trump.

També es va reunir amb l'ambaixador d'Israel als Estats Units, que va dir que no tenia cap dubte que Trump era un "gran amic d'Israel", i el director de l'Agència de Seguretat Nacional, que és el màxim responsable de l'equip militar que lluita contra els ciberatacs.

stats