El primer ministre iraquià surt il·lès d'un atac amb dron contra casa seva

Al-Kazemi demana "calma i moderació" i el govern investiga qui hi ha al darrere

ARA
i ARA

BarcelonaEl primer ministre iraquià, Mustafà al-Kazemi, ha sortit il·lès aquest diumenge d'un atac amb un dron bomba dirigit contra la seva residència a la Zona Verda de Bagdad, al centre de la capital. En un comunicat, la Cèl·lula d'Informació de Seguretat –l'organisme encarregat de la seguretat del país– ha assegurat que Al-Kazemi "no ha patit cap mal i té bona salut", tot i que no detalla si ha hagut de ser traslladat a l'hospital. Més tard, i en un missatge a la nació, el mandatari ha volgut assegurar ell mateix a la població que es troba bé i ha demanat "calma i moderació pel bé d'Iraq". "Els míssils de la traïció no desanimaran els creients, i no mourà la fermesa i insistència de les nostres heroiques forces de seguretat per preservar la seguretat del poble, aconseguir el dret i establir la llei", ha afirmat el primer ministre. Diverses persones del seu equip de seguretat sí que han resultat ferides.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Qui ha donat més detalls, però, de com ha anat l'atac ha sigut el portaveu del ministeri de l'Interior, Saad Maan, que ha explicat que es van enviar tres drons contra la Zona Verda i que les forces de seguretat van aconseguir interceptar-ne dos, mentre que el tercer va impactar contra la residència d'Al-Kazemi, que va patir considerables danys materials a banda dels guardaespatlles ferits.

Cargando
No hay anuncios

Aquest diumenge la calma semblava restablerta a la capital iraquiana, amb una gran presència policial i militar –això sí– als voltants de la Zona Verda, que concentra la majoria d'edificis governamentals de la ciutat i les ambaixades estrangeres. Per aquest motiu no és el primer cop que es produeix un atac en aquesta zona de la ciutat, especialment contra l'ambaixada dels Estats Units i a través de coets llançats, suposadament, per milícies proiranianes.

Cargando
No hay anuncios

"Grups estrangers"

De moment Bagdad encara no ha identificat els culpables de l'atemptat –que no ha estat reivindicat–, però ja s'ha iniciat una investigació. En canvi, l'Iran no ha trigat a assenyalar "grups d'experts estrangers" o "thinks tanks" com a responsables de la bomba, que considera un "acte de sedició". "L'intent d'atac contra Al-Kazemi és un nou acte de sedició que ha de tenir l'origen en grups d'experts estrangers, que només han portat a l'oprimit poble iranià inseguretat, desavinences i inestabilitat", ha dit a Twitter el secretari del Consell Suprem de Seguretat Nacional, Ali Shamkhani, que ha afegit que aquests think tanks són els responsables de la creació i el suport a grups terroristes i l'ocupació d'aquest país durant anys, en una clara referència als Estats Units.

Cargando
No hay anuncios

Però també des de Washington s'ha condemnat l'atac i s'ha ofert ajuda en la investigació. "Aquest aparent acte de terrorisme, que condemnem enèrgicament, ha sigut dirigit al cor de l'estat iraquià", ha dit el portaveu del departament d'Estat dels EUA, Ned Price, en un comunicat.

De fet, aquest atemptat es produeix en un moment de tensió a l'Iraq després dels xocs violents entre manifestants i policies durant una manifestació divendres a Bagdad per protestar contra els resultats de les eleccions legislatives del 10 d'octubre. Els comicis van tenir una baixa participació –un 41%– i en va sortir guanyador el partit del clergue xiïta Moqtada al-Sadr.

Cargando
No hay anuncios

Precisament, Al-Sadr també ha condemnat l'atac i ha dit que els responsables buscaven tornar l'Iraq a una espiral de caos i terrorisme. "L'acte terrorista contra l'entitat suprema del país és un atac clar i exprés contra l'Iraq i el seu poble. [...] Busca portar el caos al país perquè torni a ser dominat per les forces del no estat, perquè l'Iraq visqui en disturbis, violència i terrorisme que derivin en intervencions externes".