La ministra de l'Interior britànica dimiteix per mentir al Parlament sobre la deportació de sensepapers

Una comunicació d'Amber Rudd a Theresa May publicada per 'The Guardian' demostra els seus enganys

Imatge d'arxiu d'Amber Rudd, fins a aquest diumenge, ministre de l'Interior del Regne Unit / EFE
Quim Aranda
29/04/2018
2 min

LondresLa ministra de l'Interior britànica, Amber Rudd, va presentar la dimissió ahir al vespre per haver mentit al Parlament la setmana passada en repetides ocasions, en negar que hagués establert una quota de deportació de sensepapers. Rudd tenia previst avui fer una compareixença als Comuns per explicar amb més detall la política del seu departament, però la publicació pel diari 'The Guardian', a última hora d'ahir, d’una carta signada per ella mateixa el gener de l’any passat en què informava la primera ministra, Theresa May, dels objectius que perseguia el seu ministeri ha posat al descobert el seguit d’enganys amb què, inútilment, s’ha defensat els últims dies.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En la carta, Rudd presentava a Downing Street un "ambiciós però factible" pla per incrementar fins a 12.800 les deportacions forçoses al Regne Unit, un 10% més en relació als anys anteriors.

Segons les fonts del diari, el ministeri de l'Interior britànic havia estat treballant per assolir aquesta xifra entre el 2017 i el 2018. Això suposaria una mitjana de 250 deportats cada setmana, però les mateixes fonts reconeixen que no podien superar-ne els 225. En informacions anteriors, davant les negatives de Rudd d’admetre la seva política, funcionaris del departament que no volien ser identificats havien assegurat que a Interior es treballa "amb una cultura d'objectius". "És el que fem sempre. No té sentit que la ministra afirmi el contrari", havien explicat.

La posició de Rudd, fins ara un dels peons de màxima confiança de Theresa May, ha caigut en picat arran de l’anomenat escàndol de la Generació del Windrush, el seguit de deportacions i amenaces de deportacions contra ciutadans de la Commonwealth arribats al Regne Unit entre els anys 40 i 70 del segle passat, i amb gairebé mig segle de vida al país, a què s’havia considerat il·legals per problemes burocràtics. S'estima que unes 50.000 persones podien veure's afectades per una gestió que al Parlament ha sigut qualificada com "la vergonya del país" per diputats tant de l'oposició laborista com de les mateixes files del govern 'tory'.

Aquest escàndol ha aixecat el dels objectius de deportats, que Rudd s’ha entestat a negar fins aquest mateix diumenge al vespre. Després d'haver negat l'existència de quotes de deportació, Rudd va haver de rectificar davant del Parlament i admetre que sí que hi havia "objectius regionals". Se l'acusava, però, d'haver volgut protegir la primera ministra Theresa May de l'escàndol del Windrush, que la va forçar a disculpar-se davant dels caps d'estat de la Commonwealth.

El líder laborista, Jeremy Corbyn, també va acusar Rudd d'haver "heretat una política migratòria cruel i equivocada", i d'haver empitjorat la situació. Els laboristes també retreuen May que hagi contribuït a crear un "ambient hostil" contra la immigració al Regne Unit.

Però el gran pecat d’Ambert Rudd ha sigut, més que l’elaboració d’uns objectius concrets de deportació de persones presumptament il·legals, haver mentit reiteradament, tant al Parlament com a l’opinió pública. Un fet imperdonable en la cultura política del Regne Unit. Amb la seva és la quarta dimissió d’un ministre de Theresa May en menys de dos anys. Rudd, un dels pesos pesants del govern del sector favorable a la Unió Europea, estava considerada una possible successora de Theresa May.

stats