Somàlia

La milícia islàmica Al-Shabaab abandona el seu bastió a Somàlia

La força de pau africana, liderada per Kènia, obliga els rebels a retirar-se de Kismayo, ciutat costera que governaven des de fa cinc anys. El grup armat, vinculat a Al-Qaida, assegura que seguirà lluitant per recuperar-ne el control

Agències
29/09/2012
2 min

MogadiscioEl grup radical islàmic Al-Shabaab ha assegurat aquest dissabte que ha abandonat la ciutat costera de Kismayo, al sud de Somàlia, considerada el seu bastió més important, després que soldats somalis i de la força de pau de la Unió Africana llancessin ahir divendres un atac sobre el port.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Ahir a la nit, després de més de cinc anys, l'administració islàmica a Kismayo va tancar les seves oficines", va informar Al-Shabaab al seu compte de Twitter.

No obstant això, tot i admetre que els rebels han abandonat Kismayo, Al-Shabaab ha assegurat que seguirà lluitant pel control de la ciutat. "Kismayo passarà de ser una ciutat pacífica governada per la xaria (llei islàmica) a ser una zona de batalla entre els musulmans i els invasors", ha dit el grup.

Després de diversos anys de lluita contra el grup islàmic, la Missió de Pau de la Unió Africana a Somàlia (AMISOM), en la qual estan integrats els soldats de l'exèrcit de Kènia, ha anunciat aquesta setmana que ha assolit el control de Kismayo.

La importància de la presa del bastió fonamentalista de Kismayo és el seu port, que ha generat grans ingressos per als radicals amb les exportacions de carbó vegetal, entre altres béns, i que també és un punt d'entrada d'armament per a Al-Shabaab.

Tot i això, els radicals d'Al-Shabaab encara controlen àmplies zones del centre i el sud del país, on el fràgil govern somali encara no està en condicions d'imposar la seva autoritat.

El Parlament de Somàlia va escollir el passat dia 10 el seu nou president per als propers quatre anys, Hassan Sheikh Mohammed, amb el qual es va donar per acabat el procés de transició política al país africà que es va iniciar el 2004 sota supervisió de l'ONU, tot i que Somàlia encara es troba immersa en un conflicte armat.

Les tropes multinacionals de la Unió Africana, l'exèrcit de Somàlia, les forces armades etíops i milícies progovernamentals aliades combaten Al-Shabaab, que el passat febrer va anunciar la seva unió formal a la xarxa terrorista Al-Qaida i que vol instaurar un estat musulmà wahhabita al país africà.

Somàlia viu en estat de guerra civil i caos des del 2001, quan va ser derrocat el dictador Muhammad Ziyad Barre, fet que va deixar el país sense govern efectiu i en mans de milícies islamistes, senyors de la guerra que responen als interessos d'un clan determinat i bandes de delinqüents armats.

stats