El nou govern de coalició italià suavitzarà la política migratòria

La militància del Moviment 5 Estrelles aprova la formació del nou executiu

El líder del Moviment 5 Estrelles, Luigi Di Maio, parla amb els mitjans de comunicació aquest dimarts.
Soraya Melguizo
03/09/2019
3 min

RomaLa gestió del fenomen migratori divideix el Moviment 5 Estrelles (M5E) i el Partit Demòcrata (PD), immersos en una negociació per formar un govern de coalició liderat per Giuseppe Conte, que haurà de culminar en les pròximes hores. El PD exigeix desmantellar la política migratòria imposada per l’ultradretà Matteo Salvini durant els últims mesos, mentre que els grillini només estan disposats a acceptar una modificació dels decrets de seguretat aprovats durant l’anterior govern. Sigui com sigui, tot indica que el nou executiu suavitzarà la política migratòria. De fet, dimarts el 79% de la militància del Moviment 5 Estrelles va votar a favor d’un govern de coalició amb els socialdemòcrates. Era l’últim escull que faltava perquè el nou executiu es fes realitat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El Moviment 5 Estrelles va publicar dimarts l’esborrany del programa que està negociant amb el PD. El document recull principalment les condicions que el M5E imposa als socialdemòcrates per avançar en el diàleg per formar un govern de coalició. Es tracta d’una vintena de punts molt generals entre els quals s’inclouen una reforma dels dos decrets de seguretat impulsats pel líder de la Lliga, Matteo Salvini, amb el beneplàcit dels grillini. Una normativa que atorga plens poders al ministre de l’Interior per limitar o prohibir l’entrada de vaixells en aigües territorials italianes per motius de seguretat.

“És indispensable promoure una forta resposta europea al problema de la gestió dels fluxos migratoris a través de la definició d’una normativa que persegueixi el tràfic il·legal de persones i la immigració clandestina, però que, al mateix temps, afronti els temes de la integració”, diu literalment el document. “Les lleis de seguretat hauran de ser actualitzades amb les recents observacions del president de la República”, afegeix.

El text obre així la porta a suavitzar els actuals decrets de seguretat introduint les observacions que el cap de l’estat va expressar després de la seva aprovació al Parlament. Llavors, Sergio Mattarella va recordar al govern que l’obligació de salvar vides al mar estava per sobre de qualsevol altra llei i va mostrar els seus dubtes sobre les multes de fins a un milió d’euros imposades a les ONG de rescat que incloïa la normativa .

El PD havia exigit un canvi de rumb en la política de ports tancats i criminalització de les organitzacions humanitàries impulsada per Salvini i recolzada pel Moviment 5 Estrelles, però els grillini reivindiquen la feina feta amb la Lliga durant els últims catorze mesos i només estan disposats a reformular la legislació actual. “El que està passant en les últimes hores al Mediterrani, entre desembarcaments continus a les nostres costes i prohibicions inhumanes, confirma que les polítiques en matèria d’immigració d’aquests mesos no han resolt res”, va denunciar aquest dilluns el secretari del PD, Nicola Zingaretti , que va exigir un “canvi radical” en les polítiques migratòries. El primer ministre encarregat, Giuseppe Conte, va reconèixer la necessitat de “reprendre i desenvolupar negociacions amb la Unió Europea per superar el Tractat de Dublín”, de manera que finalment puguin “gestionar de forma europea el problema de la immigració, combatent el tràfic il·legal i la immigració il·legal”.

La nau ‘Mare Jonio’, confiscada i multada amb 300.000 euros

Malgrat que Matteo Salvini sembla tenir els dies comptats com a ministre de l’Interior italià, la dura política antiimmigratòria que ha encapçalat continua sent viva a Itàlia. El vaixell Mare Jonio, de l’ONG italiana Mediterranea Saving Humans, ha sigut confiscat i multat amb 300.000 euros per haver entrat en aigües territorials italianes sense permís de Roma. Aquestes sancions són possibles per la polèmica llei contra l’arribada de naus d’ONG a Itàlia, impulsada per Salvini i aprovada pel Senat a principis d’agost. L’embarcació, que va rescatar un centenar de persones fa una setmana al Mediterrani central, va acabar desembarcant dilluns a Lampedusa després que la guàrdia costanera autoritzés l’arribada de les 31 persones migrades que encara hi havia a bord.

stats