DRETS HUMANS
Internacional01/06/2016

Un món amb 46 milions d’esclaus, la majoria a l’Índia i la Xina

Sònia Sánchez
i Sònia Sánchez

BarcelonaEl 60% a l’Àsia i el Pacífic

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Al món encara hi ha 45,8 milions d’esclaus, la majoria a la regió de l’Àsia i el Pacífic, segons les dades publicades ahir per l’Índex Global d’Esclavitud 2016, que fa cada any la Free Walk Foundation. Són homes, dones i nens víctimes del tràfic de persones, del treball forçat, del matrimoni forçat o de l’explotació sexual.

Cargando
No hay anuncios

L’Índia és el país on n’hi ha més, amb 18 milions de treballadors forçats, seguit de la Xina, amb 3,3 milions, segons les estimacions de l’Índex, que inclou 167 països del món. De fet, l’Índia, la Xina, el Pakistan, Bangla Desh i l’Uzbekistan sumen el 58% dels esclaus que hi ha al món. “Molts d’aquests països proveeixen la mà d’obra barata que produeix béns per als mercats de l’Europa occidental, el Japó, els Estats Units i Austràlia”, apunta l’informe.

El 4% dels nord-coreans, esclaus

Cargando
No hay anuncios

En proporció a la seva població total, el país que més esclaus té és Corea del Nord, on hi ha 1,1 milions de treballadors forçats (un 4,3% de la seva població, de 25 milions); seguit de l’Uzbekistan, amb 1,2 milions (un 3,9% de la població); Cambodja, amb 256.800 (un 1,6% de la població), i l’Índia: els seus 18 milions d’esclaus són l’1,4% de la població.

Segons l’informe de Free Walk Foundation, hi ha evidències que a Corea del Nord “el treball forçós té lloc en un sistema extensiu de presons que són camps de treball, mentre que les dones nord-coreanes són víctimes de matrimonis forçats i d’explotació sexual a la Xina i altres estats veïns”. A l’Uzbekistan, l’esclavitud és també promoguda pel govern, que “aboca els seus ciutadans al treball forçós durant la collita anual de cotó”, diu l’informe, que es va presentar ahir a Londres, amb l’actor Russell Crowe com a mestre de cerimònies.

Cargando
No hay anuncios

Per contra, dels 167 països que apareixen a l’estudi, els que menys prevalença d’esclavitud tenen són Luxemburg, Nova Zelanda, Irlanda, Noruega, Dinamarca, Suïssa, Àustria, Suècia, Bèlgica, Austràlia i el Canadà.

L’estat espanyol apareix en el número 135 del rànquing, amb una estimació de 8.400 esclaus al país, un 0,018% de la població. Espanya surt destacada també entre els governs que més estan combatent el treball forçós al seu territori, un rànquing positiu en el qual apareix en el vuitè lloc.