REPÚBLICA TXECA
Internacional24/10/2017

Un milionari populista opta a liderar els txecs

Andrej Babis ha de crear una coalició en un clima polític crispat per poder governar el país

Lara Ribas
i Lara Ribas

BarcelonaMultimilionari, amo d’una important companyia agroalimentària i propietari de diversos mitjans de comunicació. Aquest és Andrej Babis, aspirant a governar la República Txeca durant els pròxims quatre anys. Amb 63 anys, lidera des del 2011 el moviment Acció de Ciutadans Insatisfets (ANO en les seves sigles en txec) i, en les eleccions generals celebrades al país aquests divendres 20 i dissabte 21, la seva formació va ser la més votada amb diferència. L’ANO va obtenir un 29,6% del suport popular -78 dels 200 escons que hi ha al Parlament-, més de 18 punts per sobre de la segona força política, el conservador Partit Demòcrata Cívic (ODS en les seves sigles en txec), que va aconseguir un 11,3% dels vots i 25 escons. La cambra legislativa txeca, però, va quedar altament fragmentada, amb vuit partits polítics, i Babis té ara el repte de constituir una coalició per poder governar.

Lideratge controvertit

“Hem convidat tots els partits a la ronda de converses. Volem escoltar els seus arguments, tant els dels partits a favor d’unir-se a l’aliança com els que hi estan en contra. No han de preocupar-se d’acudir a nosaltres”, va matisar Babis en una breu entrevista a l’agència Reuters. De fet, diversos partits rebutgen ser part d’aquesta coalició perquè consideren que el multimilionari representa una clara amenaça per a la democràcia a causa de la seva acumulació de poder, tant econòmic com polític.

Cargando
No hay anuncios

Andrej Babis ocupa la posició número 564 en la llista que elabora la revista Forbes amb les personalitats més riques del món, i actualment el valor monetari del seu patrimoni és de gairebé 3.500 milions d’euros. A la República Txeca és la segona fortuna i està al capdavant del grup Agrofert, un gegant de la indústria agroalimentària i petroquímica. En l’escena política, el populista ja havia esdevingut diputat en les eleccions del 2013 i havia assumit el càrrec de ministre de Finances en el govern de coalició anterior, que estava liderat pel partit socialdemòcrata (CSSD en les seves sigles en txec). Tot això sense oblidar el seu poder mediàtic, que li ha valgut el sobrenom del Berlusconi Txec perquè controla diversos diaris, ràdios i televisions del país. De tota manera, ni la riquesa ni el seu carisma, i tampoc el poder sobre els mitjans, han impedit que sigui investigat per frau. El maig passat va ser expulsat del govern per un conflicte d’interessos i de transaccions financeres dubtoses; al setembre va perdre la immunitat parlamentària i, a principis d’octubre, va obrir-se una causa judicial per un suposat frau de dos milions d’euros dels fons comunitaris europeus.

Difícil entesa

Malgrat que el més senzill seria aliar-se amb la segona força per obtenir majoria i poder governar, Babis prefereix arribar a un acord amb formacions com els alternatius Partit Pirata -que és la tercera força amb 22 escons- o el moviment dels Alcaldes i Independents -amb sis seients al Parlament-. Tots dos, però, rebutgen l’aliança si Babis és qui està al capdavant de l’executiu, igual que els seus antics socis de coalició, els socialdemòcrates -que ara han quedat relegats a la sisena posició-, i els democristians. Tot i així, el president de la República Txeca, Milos Zeman, ja va anunciar que proposaria el populista com a cap de govern. El partit xenòfob, l’SPD del txec d’origen japonès Tomio Okamura, i el partit comunista sí que són més favorables a l’entesa, però Babis no els vol com a aliats. Les negociacions dels pròxims dies determinaran el futur del govern txec.