Milei adverteix que governarà amb el suport del Parlament o sense
Anuncia noves mesures, com ara l'eliminació d'eleccions sindicals lliures o del finançament públic dels partits polítics
Buenos AiresEl president de l’Argentina, Javier Milei, ha inaugurat aquest divendres a la matinada les sessions al Congrés de la Nació de Buenos Aires, seu del poder legislatiu. Ho ha fet amb un discurs d’una hora en què ha començat repassant l’herència rebuda del govern anterior, ha lloat les mesures preses durant els 82 dies de la seva gestió i ha convidat tots els governadors provincials, expresidents i líders dels principals partits polítics a signar un “nou contracte social” que ha detallat en deu punts per establir “el nou ordre econòmic argentí”. Tot plegat, amb atacs i retrets constants a l’oposició, una nova invitació de suport a la llei òmnibus, i un to amenaçador cap al legislatiu: “Complirem amb la promesa que vam fer a la societat, amb el suport dels polítics o sense”, ha asseverat Milei.
Constantment interromput per les ovacions dels seus companys de files i alguns seguidors –la majoria joves–, Milei ha deixat molt clar que no té previst canviar ni una coma del seu programa polític i econòmic. Ha recordat que el 60% de la població argentina és pobra i també ha parlat del treball informal, la inseguretat, l’educació i la salut per destacar que la crisi al país “està present en totes les dimensions de la vida de la societat”. També ha destacat que “aquest sistema putrefacte”, que segons ell s'ha estès a tots els poders de l’Estat i de l’administració, se sosté gràcies a determinats mitjans de comunicació –ha reafirmat que tancarà l’agència pública de notícies Télam–, a empresaris amb privilegis i a sindicalistes que extorsionen els treballadors. En definitiva, gràcies al que ell anomena “el sistema de la casta”. També ha denunciat “l’orgia de la despesa pública”.
Però, segons Milei, l’Argentina ha “despertat”, i la “majoria silenciosa” que treballa cada dia per tirar el país endavant ha decidit confiar en ell, “un home acabat d’arribar a la política, però que sap el que ha de fer, com fer-ho i té la convicció per fer-ho”. També ha assegurat que sempre va dir la veritat durant la campanya electoral, que era conscient que venien temps difícils, d’inflació i retallades brutals, i que, malgrat això, “la societat va elegir el candidat que preferia dir una veritat incòmoda a una mentida confortable”. Així mateix, ha repassat les polítiques implementades pel seu govern i ha anunciat un nou “paquet de lleis anticasta”, com l’eliminació de jubilacions de privilegi, de les eleccions sindicals lliures, del finançament públic dels partits polítics, o la prohibició que una persona imputada per corrupció es presenti en un càrrec públic. “Hem vingut a canviar el país de debò”, ha reiterat.
En aquest sentit, Milei ha repetit que, si el legislatiu no l’acompanya, farà ús de tots els recursos de l’executiu per tirar endavant els seus plans. I ha lamentat que la llei òmnibus no fos aprovada pel Congrés. No obstant això, ha obert la porta a tornar a debatre el text legislatiu, a canvi del “nou contracte social” del qual vol fer partícip “tota la política”. Es tracta d'un contracte de deu punts que, segons Milei, establirien les bases del creixement econòmic de l’Argentina pels pròxims 100 anys. Alguns dels punts són la inviolabilitat de la propietat privada, l’equilibri fiscal innegociable, o la reducció en un 25% del PIB de la despesa pública.
A fora del Congrés un dispositiu policial de més de 5.000 efectius vigilava les concentracions protagonitzades per membres d’organitzacions socials i sindicals en repudi al nou govern. Milei ha conclòs la seva intervenció a l’hemicicle advertint als diputats que tenen dues opcions: “Aferrar-se a un sistema injust del qual la majoria de la societat és víctima”, o bé “ajudar a transformar el país i passar a la posteritat com a patriotes”. Segons ell, no hi ha un punt mitjà.