POLÍTICA SARDA

Michela Murgia: "El poble sard encara no està preparat per a la independència"

L'escriptora s'ha llançat a l'arena amb l'objectiu, a llarg termini, d'aconseguir la independència

i Marc Vidal
17/01/2014
3 min

Han revolucionat la manera de fer política a Sardenya. I diuen que ha estat només el principi. Els que voldrien que l'illa fos menys dependent de Roma s'agrupen en la coalició Sardenya Possible per concórrer a les eleccions regionals el 16 de febrer. Les expectatives són molt altes i hi ha sondejos que donen la seva candidata, Michela Murgia, com a guanyadora. "Però les enquestes són un horòscop", alerta la mateixa Murgia, una reconeguda escriptora que s'ha llançat a l'arena política amb l'objectiu -sempre a llarg termini- d'aconseguir la independència sarda.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Sardenya Possible és, sobretot, una nova manera de fer política…

Volíem revisar la manera com entenem el poder polític. De sempre l'hem vist exercir de manera jeràrquica i l'hem volgut convertir en un procés participatiu. Per això no hem escrit nosaltres el programa electoral, sinó que hem creat cinc taules sobre temes com salut, territori i cultura, i hem convidat tothom, també els que no ens voten, a discutir.

Quina és la situació política a Sardenya?

L'escenari sard és similar a l'italià, però pitjor, si és que és possible. Els casos de corrupció ofeguen la dreta, amb quatre consellers regionals a la presó per malversació. I l'esquerra en té 33 d'imputats. En aquest context neix Sardenya Possible, un projecte amb aspiracions de governar que vol ser una casa comuna per a tots els que no troben un referent polític a l'illa.

Les expectatives de Sardenya Possible són altes, ara mateix.

Els últims sondejos diuen que el meu nom és el que inspira més confiança als sards per ser presidenta. Però el 54% encara no han decidit què votaran. Pot ser que aconseguim un bon percentatge, ja que aquests indecisos són votants lliures, no és un vot comprat pel clientelisme de la dreta o l'esquerra.

¿Amb el nou escenari polític italià, el berlusconisme ha queda enrere?

L'era Berlusconi ha sigut un desastre antropològic. I encara que ell ha mort políticament, el que ha fet ha abaixat tant la qualitat democràtica del país que caldran anys per recuperar-la. El berlusconisme no acaba amb Berlusconi: per mi el govern Letta n'és una coda. Tots són la personalització de la política, i jo estic convençuda que la política ha de ser plural, basada en projectes i no en persones. Sardenya Possible trenca esquemes i per evitar aquesta dependència de líders hem fet un gest insòlit, que és presentar l'equip que governarà si guanyem.

Si el vostre objectiu és la independència, ¿convocareu un referèndum com a Catalunya o Escòcia?

Nosaltres no estem tan avançats en el nostre procés d'autodeterminació. Si guanyem, el referèndum sard no serà aquests pròxims cinc anys. El poble sard encara no està preparat per a la independència. Si li preguntes a un sard si la vol et diu que no, però si li demanes si vol que els sards decideixin la seva política de transport, aleshores sí que respon afirmativament. Tenim una llarga història de dependència i molta feina per fer.

O sigui que és un objectiu a llarg termini…

Cap independentista no ha governat mai Sardenya. Quan ho fem, els sards s'adonaran que el nostre programa és de bon govern per a tothom, també per als que no són independentistes, perquè millora les condicions de Sardenya, i fins que no ho demostrem és difícil convèncer ningú de la independència.

¿Veieu possible una entesa amb Roma per celebrar el referèndum?

Itàlia no ha exercit mai sobre Sardenya la pressió que Madrid exerceix sobre vosaltres. Però quan aquesta possibilitat prengui cos, Itàlia farà un gest de força. Ho vam veure el 2006, quan es va intentar una reforma de l'Estatut i Roma va rebutjar que digués "el poble sard sobirà" amb l'argument que el poble sobirà era només l'italià.

Com veieu el procés català?

És un procés molt intel·ligent. Això de voler quedar al límit de la legalitat i forçar Madrid a elevar el to del conflicte és molt interessant. S'arribarà a la confrontació, però podreu demostrar al món que no heu sigut vosaltres qui l'heu generat sinó Madrid. Demanar votar, i no la independència, és una subtilesa important que us protegirà davant la comunitat internacional.

stats