Per què a Mèxic hi ha tants sismes de gran magnitud?
Cada any es registra al món un sisme de com a mínim magnitud 8 o més a l’escala de Richter, i una dotzena més de magnitud 7
Aquest mes dos forts terratrèmols han sacsejat Mèxic amb només dotze dies de diferència: un el 7 de setembre i l’altre dimarts passat. La situació de Mèxic fa que el país sigui propens a forts sismes, perquè és a l’anomenada zona de subducció. Les zones de subducció són les parts de la Terra on una part de l’escorça llisca lentament sota una altra. En el cas de Mèxic, una placa oceànica (la de Cocos) s’enfonsa gradualment sota una placa continental (el nord-americà). Amb el pas del temps, la pressió creix entre les dues lloses a causa de la fricció, i en algun moment aquesta pressió arriba a ser tan gran que l’energia acumulada s’allibera en forma de terratrèmol.
La zona de subducció responsable dels dos terratrèmols recents a Mèxic passa per la costa occidental de l’Amèrica Central, des del centre de Mèxic fins a Panamà, segons Gavin Hayes, un geofísic dedicat a la recerca a la United States Geological Survey. Hi ha altres zones de subducció al món, que també han sigut causants d’altres sismes de gran magnitud.
El terratrèmol del 7 de setembre va ser més fort que el de dimarts, però el sisme d’aquesta setmana va tenir conseqüències més nefastes, perquè l’epicentre es va localitzar a prop de zones densament poblades. A més, Hayes ha destacat que la ciutat de Mèxic està construïda sobre una conca de sediments, amb tot el que això comporta.
Segons aquest expert, cada any es registra al món un sisme de com a mínim magnitud 8 o més a l’escala de Richter, i una dotzena més de magnitud 7. El geofísic assegura que el 2017 ha sigut un “any relativament tranquil” de moment: arreu del món hi ha hagut 4.200 terratrèmols d’una magnitud de 4,5 o més a l’escala de Richter, segons dades de la United States Geological Survey. En el mateix període del 2016 i del 2015, es van registrar uns 5.100 sismes; i el 2014, uns 6.000.