Internacional12/08/2015

Metges Sense Fronteres denuncia abusos policials contra els refugiats a Grècia

La situació a l'illa grega de Kos durant les darreres setmanes "s'ha tornat insostenible", denuncia l'ONG

Ara
i Ara

BarcelonaMés de 7.000 refugiats, asilats i immigrants han arribat a l'illa grega de Kos durant el mes de juliol, el doble que el mes anterior. Tanmateix, per l'absència d'infraestructures adequades, la majoria dels nouvinguts s'han instal·lat en places i parcs públics de la ciutat, o als voltants de les comissaries de policia, segons ha denunciat aquest dimecres Metges Sense Fronteres (MSF).

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El flux d'immigrants és una font de tensions amb la policia i l'Ajuntament de la ciutat, una situació que cada cop és pitjor. "Els últims dies la policia ha desallotjat els refugiats de les zones públiques i els ha traslladat a un estadi als afores de la ciutat, on milers de persones han de conviure al ras i sense instal·lacions sanitàries", segons informa MSF. Aquest dimarts a la matinada "al voltant de 2.000 persones, famílies amb nadons i nens petits incloses, feien cua a l'estadi per ser registrades per la policia; tanmateix, les forces de seguretat gregues van acabar per dispersar-les ruixant-les amb extintors", afirma l'associació.

Cargando
No hay anuncios

Els seus equips també han observat escenes d'assetjament a espais públics, com les protagonitzades per un servei de seguretat privada que impedien als immigrants asseure's en els bancs públics del centre de la ciutat. "El que abans era una situació d'inacció de l'estat ara és una situació d'abús per part de l'estat, exercit per la policia, que ha augmentat la seva política de mà dura contra les persones vulnerables", explica Brice de le Vingne, director d'Operacions de MSF.

"La gran majoria de la gent que arriba aquí són refugiats que arriben des de Síria i l'Afganistan. Les autoritats de Kos han deixat clar que no tenen cap intenció de millorar la situació d'aquestes persones. Creuen que això produiria un efecte crida, però el cert és que aquestes persones fugen de la guerra i seguiran arribant aquí, tant si se les atura com si no".

Cargando
No hay anuncios

"Han passat vuit mesos des de la primera crida de MSF a les autoritats gregues i la UE per organitzar la recepció humanitària dels immigrants i refugiats a les illes del Dodecanès, en particular a Kos, però estem preocupats perquè l'estat grec no ho ha fet", afegeix Brice de le Vingne.

MSF proporciona assistència mèdica a l'hotel Captain Elias, un edifici en ruïnes i sense electricitat on centenars de refugiats es resguarden. L'organització també a posat en marxa un servei mòbil de consultes mèdiques i distribueix articles de primera necessitat en els parcs i els llocs públics de Kos.