Més de 200 milions de dones han patit l'ablació al món

Les dades de l'Unicef d'aquest 2015 sumen 70 milions de casos que no es coneixien fins ara

La majoria d'ablacions es produeixen quan les menors viatgen amb els pares als seus països d'origen.
Sònia Sánchez
05/02/2016
2 min

BarcelonaAl món hi ha almenys 200 milions de dones i nenes que han patit l'ablació, o mutilació genital femenina, segons les dades fetes públiques aquest divendres per l'Unicef amb motiu del Dia Internacional per la Tolerància Zero a la Mutilació Genital Femenina.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En el recompte de l'organització d'aquest 2015 s'hi han sumat 70 milions de casos que fins ara no es coneixien, provinents de països dels quals no es tenia encara registre, com Indonèsia, on aquesta pràctica ritual està també molt estesa.

La meitat d'aquests 200 milions de casos es concentren en tres països: Egipte, Etiòpia i Indonèsia, per les seves dimensions. Però el país amb més índex de mutilació genital femenina és Somàlia, on el 98% de les dones d'entre 15 i 49 anys han patit una ablació, seguit de Guinea, amb el 97% de les dones, malgrat que la pràctica en aquest país ha estat prohibida. El personal de l'Unicef a Guinea va ser testimoni d'alguns dels casos, en què algunes nenes van ser separades per la força de la seva família, que s'hi oposava, per practicar-los la incisió. Una de les nenes, de 5 anys, va morir dessagnada.

Fins a 44 milions del total són nenes de 14 anys o més petites i en alguns països aquesta franja d'edat suposa fins al 50% del total. La majoria d'elles van passar per la 'cerimònia' de l'ablació del clítoris abans de complir els 5 anys. A Indonèsia, la meitat de les nenes menors d'11 anys l'han patida.

Des del 2008, més de 15.000 comunitats i districtes de 20 països han declarat la fi de la mutilació genital femenina i cinc països han aprovat lleis que la consideren un delicte. L'oposició global de l'opinió pública ha crescut de manera que la pràctica s'ha reduït estadísticament a països com Libèria, Burkina Faso, Kènia i Egipte, segons l'Unicef.

Però en termes globals, els números segueixen creixent, sobretot a causa dels creixements de població en aquests països, de manera que l'Unicef alerta que l'ablació pot incrementar-se de forma significativa els pròxims 15 anys. "En tots els casos s'estan violant els drets de les nenes i les dones. Hem d'accelerar els esforços de governs, personal mèdic, líders de comunitats i famílies per eliminar aquesta pràctica", ha remarcat la vice directora executiva de l'Unicef, Geeta Rao Gupta.

stats