Àsia

Més llenya al foc de Sri Lanka: el primer ministre, escollit president

El nou cap d'estat prohibeix les protestes, que demanaven també la seva dimissió

Sònia Sánchez
i Sònia Sánchez

BarcelonaEl Parlament de Sri Lanka ha escollit aquest dimecres Ranil Wickremesinghe, fins ara primer ministre, com a nou president del país, en un moviment que pot incendiar encara més els ànims entre la població, que reclamava també la dimissió de Wickremesinghe i tot el seu govern des de la setmana passada. De fet, la primera mesura que ha pres el nou president és la de prohibir les concentracions de persones.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La revolta popular provocada per la intensa crisi econòmica que viu el país va provocar, la setmana passada, la dimissió del llavors president, Gotabaya Rajapaksa, que va fugir del país cap a l'Aràbia Saudita després que els manifestants ocupessin la seu del govern i també la seva residència presidencial, on van utilitzar durant hores la piscina i el gimnàs. Després de la fugida de Rajapaksa, Wickremesinghe va ser declarat president interí, un moviment molt criticat des del carrer, ja que la ciutadania reclamava un canvi de govern. Aquest dimecres, però, el Parlament de Sri Lanka ha votat un nou president, tal com preveu la Constitució en cas de dimissió del cap d'estat, i ho han fet en una votació secreta que ha donat una majoria aclaparadora a Wickremesinghe, que ha estat escollit per 134 vots dels 225 diputats del Parlament.

Cargando
No hay anuncios

L'ex primer ministre i ara president va declarar la setmana passada l'estat d'emergència per les protestes, i ha titllat els manifestants de "feixistes". La seva elecció d'avui augura una repressió violenta sobre les manifestacions, que reclamen un canvi de govern i reformes estructurals al país, que no semblen possibles amb el continuisme que representa Wickremesinghe. Menys d'una hora després de ser declarat president, s'ha emès una ordre judicial que prohibeix les congregacions de persones en un radi de 50 metres de l'estàtua de Galle Face, a Colombo, la capital del país, justament la zona on els manifestants porten ja setmanes acampats.

Cargando
No hay anuncios

En el seu discurs un cop escollit, Wickremesinghe ha demanat col·laboració als partits de l'oposició. “No cal que us digui l'estat en què es troba el nostre país. Hem d'acabar amb aquesta divisió", ha dit, i s'ha manifestat "disposat a dialogar" amb els partits rivals. Sri Lanka viu la pitjor crisi econòmica des de la seva independència, amb escassetat d'aliments i de combustible.

Cargando
No hay anuncios

Sorpresa entre els manifestants

Després de l'elecció de Wickremesinghe i l'aprovació del decret que prohibeix les protestes, només hi havia ja un centenar de persones a les escales de les oficines de la presidència, punt clau també de les protestes de la setmana passada. "Estem molt sorpresos. [Wickremesinghe] és una persona que fa les coses amb molta astúcia. Ens controlarà de forma diferent i com a manifestants, hauríem de començar la lluita de nou", li deia a Reuters aquest dimecres una de les ciutadanes que mantenia la protesta, Damitha Abeyrathne.

Cargando
No hay anuncios

Molts dels manifestants, de fet, veuen Wickremesinghe com un aliat de Rajapaksa i la seva família, i temen que la seva elecció voldrà dir que no es demanarà cap responsabilitat política a l'expresident, a qui consideren responsable també de la crisi econòmica, per la seva gestió política. Tot i així, altres manifestants hi veien diferències. "Al contrari que Rajapaksa, Ranil [Wickremesinghe] no és un populista, se'l coneix per ser un pragmàtic despietat", deia Chameera Dedduwage a la mateixa agència.