Guerra del Iemen

A més de la fam, una catàstrofe ambiental amenaça el Iemen

Una vintena d'ONG alerten sobre la possible explosió d'un petrolier amb més d'un milió de barrils embarrancat a la costa iemenita des del 2015

Ricard G. Samaranch
i Ricard G. Samaranch

TunisBen entrat ja el tercer mes de treva després de prop de vuit anys de guerra civil, el Iemen s'enfronta a un altre tipus de catàstrofe enmig de la indiferència de la comunitat internacional. Un petrolier amb més d'un milió de barrils de cru està embarrancat a la costa iemenita i en qualsevol moment podria explotar, o bé partir-se en dos, i provocar una de les pitjors catàstrofes ambientals marines de la història. Els seus efectes nocius es farien sentir no només al Iemen, sinó també als països veïns i a tot el mar Roig, una zona amb un gran valor per la seva biodiversitat.

Cargando
No hay anuncios

Per evitar-ho, la setmana passada una coalició d'una vintena d'ONG internacionals i regionals van llançar un crit d'alarma. En una carta pública conjunta, les organitzacions, entre les quals figuren Amnistia Internacional i Avaaz, van exigir a la comunitat internacional que faci un esforç per finançar el rescat del petrolier Safer. Les Nacions Unides han dissenyat un pla per fer efectiu el rescat amb un cost de 144 milions de dòlars. Per iniciar la primera fase de l'operació, els manquen 20 milions de dòlars i han hagut de llançar un crowdfunding.

Embarrancat des del 2015

"La manca d'urgència per part dels governs ha deixat el Iemen molt a prop d'un nou desastre humanitari i ambiental. És incomprensible que l'ONU hagi hagut de fer un crowdfunding de 20 milions de dòlars quan els danys poden ser un miler de vegades més grans", ha denunciat Michael Page, subdirector regional de Human Rights Watch. Segons un informe de les Nacions Unides, el cost de netejar el vessament de petroli pujaria a 20.000 milions d'euros, i el mar Roig podria tardar fins a 25 anys a recuperar-se. El vessament destruiria la feina de milers de persones dins el sector pesquer i turístic del Iemen, l'Aràbia Saudita, Egipte, el Sudan, Eritrea i Djibouti.

Cargando
No hay anuncios

El Safer, propietat de la companyia petroliera nacional iemenita, està embarrancat des del 2015, quan el país ja estava en guerra, la qual cosa ha impedit les tasques de rescat. El sistema de manteniment del dipòsit va deixar de funcionar el 2017, cosa que va permetre que s'hi acumulessin gasos inflamables, i el 2020 l'aigua del mar va penetrar a la sala de màquines. El vaixell és a només uns set quilòmetres de la costa iemenita, i a 45 del port de Hodeida, punt d'entrada clau per abastir de productes bàsics bona part de la població del Iemen.

De fet, un accident podria aturar el funcionament del port de Hodeida i fer que milions de persones corrin el risc morir de fam. Segons un altre informe de l'ONU del 2021, el Iemen pateix la pitjor crisi humanitària del món: més de dos milions de nens de menys de 5 anys pateixen malnutrició severa, més de 14 milions estan en risc de malnutrició i fins a 24 milions –un 80% de la població– necessiten assistència humanitària.

Cargando
No hay anuncios

Treva fràgil

La principal causa d'aquestes xifres esfereïdores és la guerra civil que assola el país des del 2015 i que enfronta les milícies houthis proiranianes amb una coalició de partits i tribus iemenites amb el suport dels exèrcits de l'Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs Units, que hi han efectuat centenars de bombardejos aeris. Es calcula que el conflicte ha provocat de manera directa o indirecta la mort de desenes de milers de persones. La treva que va entrar en vigor aquest 2 d'abril representa l'expectativa més seriosa per a l'inici d'un procés de pau després de nombroses iniciatives frustrades patrocinades per l'ONU.

Cargando
No hay anuncios

L'esperançador escenari actual és fruit d'un estancament en el camp de batalla i de la decisió del príncep hereu saudita, Mohamed bin Salman, de posar fi a la seva fracassada intervenció al Iemen. A més, s'ha vist estimulat per l'obertura d'un canal de negociació entre Riad i Teheran, enemics acèrrims des de fa dècades, que compta amb la mediació del govern de l'Iraq.

Ara bé, els experts alerten que la treva és fràgil i no està exempta de violacions. Es tem que els houthis la vulguin utilitzar només per rearmar-se i llançar noves ofensives. Per això, es reclama una implicació més gran de la comunitat internacional. "De moment, no hi ha una negociació de pau real. Un acord requerirà que els principals actors acordin un govern d'unitat i acceptin repartir-se el poder", sosté Zaid al-Ali, investigador del think tank IDEA.