Crim organitzat
Internacional08/06/2021

Més de 800 detinguts gràcies a una aplicació que permetia a l'FBI espiar màfies d'arreu del món

L'operació, que ha implicat 16 països, ha permès decomissar 40 milions d'euros en efectiu, vuit tones de cocaïna i desenes d'armes i cotxes de luxe

SabadellUna operació policial internacional a gran escala ha permès detenir més de 800 persones presumptament relacionades amb el crim organitzat en 16 països. Els arrestos han sigut la culminació d'una llarga investigació que s'ha dut a terme gràcies a una aplicació mòbil dissenyada específicament per espiar els membres d'aquestes màfies, als quals s'havia enganyat perquè pensessin que es tractava d'un software segur de missatgeria encriptada.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'aplicació, denominada ANOM, va ser desenvolupada conjuntament per l'FBI i la policia federal australiana i, segons Europol (l'oficina policial europea, que també ha col·laborat en l'operació), ha arribat a estar instal·lada en uns 12.000 dispositius utilitzats per més de 300 bandes criminals d'un centenar de països d'Europa, l'Amèrica Llatina, l'Àsia, el Pròxim Orient i Oceania. Entre les organitzacions que han caigut a la trampa hi ha la màfia italiana, tríades asiàtiques, xarxes internacionals de narcotraficants i bandes de motards violents.

Cargando
No hay anuncios

27 milions de missatges i màxima transparència

Gràcies a ANOM, des de l'any 2019 l'FBI i els seus col·laboradors internacionals han tingut accés a 27 milions de missatges en què es parlava de detalls sobre operacions de narcotràfic o de blanqueig de diners i en què fins i tot es planificaven assassinats. Convençuts que utilitzaven un sistema 100% segur, els delinqüents parlaven dels seus plans obertament i sense cap tipus de codificació. "Era tot visible, per exemple: «Hi haurà una llanxa esperant-te a tal lloc», «Aquest és el que ho farà», etc.", ha explicat aquest dimarts el comissari de la policia federal australiana, Reece Kershaw. "Hem tingut un control absolut sobre el crim organitzat. De l'únic que parlen és de drogues, violència, atacs dels uns als altres i gent innocent que serà assassinada", ha afegit.

Cargando
No hay anuncios

En una roda de premsa des de la Haia (la ciutat holandesa on hi ha la seu de l'Europol), Calvin Shivers, membre de la divisió d'investigació criminal de l'FBI, ha explicat que la policia nord-americana havia pogut veure també fotografies de "centenars de tones de cocaïna amagada en carregaments de fruita".

L'anàlisi d'aquestes comunicacions al llarg de 18 mesos ha permès dur a terme el que l'Europol defineix com "una de les operacions policials més àmplies i sofisticades fins ara en la lluita contra l'activitat criminal". Així, en els últims dies s'han fet "més de 700 escorcolls de domicilis, més de 800 detencions i el decomís de més de 8 tones de cocaïna, 22 tones de cànnabis i de resina de cànnabis, 2 tones de drogues sintètiques (amfetamina i metamfetamina), 6 tones de precursors de drogues sintètiques, 250 armes de foc, 55 vehicles de luxe i més de 48 milions de dòlars [uns 40 milions d'euros] en diferents divises mundials i criptomonedes". L'oficina policial europea també avança que en les pròximes setmanes es faran "incomptables" operacions derivades d'aquesta.

Cargando
No hay anuncios

Segons detalla Reuters, la policia australiana ha precisat que ha detingut 224 persones, inclosos membres de bandes il·legals de motards, ha frustrat 21 complots d'assassinat i ha clausurat sis laboratoris clandestins de fabricació de drogues. Només aquest dilluns, les forces de seguretat del país austral van requisar 104 armes i uns 30 milions d'euros en efectiu, entre els quals uns 4,5 milions que estaven amagats sota un cobert en un jardí als afores de Sydney. Segons el primer ministre australià, Scott Morrison, l'operació, batejada com a Greenlight/Trojan Shield, ha permès "donar un cop dur al crim organitzat" d'arreu del món.

Pel que fa a Europa, hi ha hagut 49 arrestos als Països Baixos, 75 a Suècia, una seixantena a Alemanya i un centenar a Finlàndia, on també s'ha decomissat mitja tona d'estupefaents i impressores 3D que es feien servir per fabricar peces per a armes.

Cargando
No hay anuncios

La col·laboració d'un pres

L'operació Greenlight/Trojan Shield es va posar en marxa l'any 2018, quan l'FBI va reclutar un home que complia una pena de presó per haver participat en la distribució d'un sistema de comunicació xifrada que era utilitzat per bandes de narcotraficants. L'home havia desenvolupat un nou dispositiu orientat al mateix públic i, a canvi d'una possible reducció de la condemna i del pagament de 120.000 dòlars (segons consta en uns documents fets públics aquest dilluns pel departament de Justícia dels Estats Units), va accedir a col·laborar amb l'FBI.

Cargando
No hay anuncios

El dispositiu que havia creat era un telèfon mòbil modificat perquè totes les aplicacions quedessin inutilitzades excepte una, ANOM, que s'ocultava darrere l'aparença d'una calculadora i que permetia als seus usuaris, prèvia introducció d'una contrasenya, enviar missatges i fotografies suposadament protegits per un xifratge d'extrem a extrem. En realitat, però, el creador de l'aplicació va ajudar l'FBI i la policia australiana a desenvolupar un sistema que permetés als cossos de seguretat tenir accés a totes aquestes comunicacions.

Aquest mateix infiltrat va ser l'encarregat d'introduir els primers aparells entre els cercles del crim organitzat: va ser l'octubre del 2018, quan els va oferir a tres persones vinculades al crim organitzat australià. A partir d'aquí, i gràcies a la bona reputació que l'aplicació es va començar a guanyar entre els membres de les màfies, el seu ús es va estendre ràpidament entre criminals d'arreu del món.