Coronavirus

Merkel vol una quarantena general a la UE per aturar la variant Delta

A finals d'agost, el 90% dels casos seran de la mutació identificada a l'Índia

LondresAlerta general a Europa davant l'augment de casos de la variant Delta. Una alerta que han llançat aquest dimecres tant autoritats polítiques com sanitàries. En el primer cas, la veu més potent ha sigut la de la cancellera alemanya, Angela Merkel, que ha fet una petició explícita des del Bundestag a la resta de socis de la Unió Europea (UE) perquè s'exigeixi una quarantena als viatgers que hi arribin procedents de països amb nivells elevats d'aquesta variant del covid, com ara el Regne Unit. "Al nostre país, si hi veniu des del Regne Unit heu de guardar quarantena [de catorze dies], i no és el cas de tots els països europeus. És això el que m'agradaria veure", ha dit.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Actualment, Alemanya prohibeix qualsevol entrada des de les illes britàniques amb l'excepció que es tracti d'un nacional, un resident o el seu cònjuge, parella o fill, o bé si hi ha un "motiu humanitari urgent", com ara el dol familiar. Fins i tot en el cas de permetre l'entrada, obliga a inscriure's en un registre. Itàlia és un altre dels països que imposa l'autoaïllament, en aquest cas, de cinc dies, si s'arriba des de Londres o qualsevol altre indret del Regne Unit. En canvi, Espanya ha obert les fronteres als viatgers que en provenen, en un intent d'afavorir la recuperació del sector turístic.

Cargando
No hay anuncios

Crida a l'augment de la vacunació

La crida de Merkel ha coincidit amb la petició que ha fet, també aquest dimecres, el màxim responsable del Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECCD, en les sigles en anglès), Andrea Ammon, perquè augmenti el ritme de vacunació i no s'apressin les reobertures, a causa, justament, de la incidència de la variant Delta. Aquesta mutació, en primer lloc identificada a l'Índia, és ja la dominant al Regne Unit des de finals de maig, i és responsable a hores d'ara del 99% de les noves infeccions. Ammon ha assegurat, tanmateix, que s'espera que aquesta variant representi el 90% de tots els casos de covid a la Unió Europea a finals d'agost i que "circuli extensament, especialment entre les persones més joves que no estan encara sent vacunades".

Cargando
No hay anuncios

La variant ja s’ha estès a 23 països del continent. De vegades, es vincula a una proporció no gaire alta de casos. Però a banda del ja esmentat 99% del Regne Unit, és també al darrere de més del 66% dels nous contagis a Portugal, que ha hagut de fer front a un augment recent d’infeccions, en especial a Lisboa, on el cap de setmana passat el govern va decretar el confinament local i impedeix l'entrada i la sortida de la capital.

A Moscou, el 90% dels casos nous també són conseqüència de la variant Delta, segons les autoritats locals. A Irlanda i també a Alemanya representa almenys el 20% dels casos nous.

Cargando
No hay anuncios

Tot i que algunes informacions originades a Israel en les darreres hores indiquen que el 40% de nous casos Delta s'han produït en persones amb doble pauta de vacunació, els responsables de l'ECCD creuen que és poc probable que aquesta variant suposi un risc per a les persones que estan completament vacunades. Un estudi recent indica que la vacuna de Pfizer/BioNTech és efectiva en el 88% a l'hora de protegir contra les malalties simptomàtiques causades per Delta. L'estudi, però, ha determinat que una dosi única de la vacuna és només efectiva en un 33%.

Cargando
No hay anuncios

La preocupació expressada per Ammon se sustenta en el model d'evolució de la pandèmia de l'ECCD. Sense el manteniment de les restriccions actuals i sense una gran acceleració de la vacunació, l'organisme europeu creu probable una onada d’infecció, morts i hospitalització similar a la que hi va haver la tardor passada. En aquest sentit, el màxim responsable del centre ha demanat que els més joves, que en la gran majoria encara no han sigut completament immunitzats, mantinguin la distància de seguretat.

Després d’un inici lent, la distribució de vacunes a la Unió Europea s’ha accelerat en els darrers mesos. Tot i així, al voltant del 30% dels residents de més de 80 anys i al voltant del 40% dels de més de 60 encara no han estat completament immunitzats, segons l'ECCD. Les darreres dades publicades pel mateix centre indiquen que el 33,9% dels adults de la UE i l'Àrea Econòmica Europea estan completament vacunats i el 57,1% han rebut almenys una dosi.