Internacional17/03/2017

Merkel defensa la mà estesa amb els refugiats davant de Trump

Els dos líders es reuneixen per primer cop a la Casa Blanca

Núria Ferragutcasas
i Núria Ferragutcasas

WashingtonDonald Trump i Angela Merkel, cara a cara. Dos mesos després que el president nord-americà arribés a la Casa Blanca ha rebut aquest divendres la cancellera a Washington, en una de les visites que es preveu més incòmoda per a totes dues bandes. Tots dos líders tenen poc en comú, ni per maneres ni per discurs, i han mantingut, des de la distància, posicionaments diferents respecte a la crisi de refugiats.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En roda de premsa, Trump ha insistit en la seva política restrictiva amb la migració. "La immigració és un privilegi, no un dret", ha dit al costat de la cancellera, que ha evitat criticar la postura del seu amfitrió i ha indicat que per entendre la crisi migratòria cal mirar les causes i preguntar-se per què fugen aquestes persones.

Cargando
No hay anuncios

Davant un Trump que ha negat ser un "aïllacionista" en política econòmica, alhora que ha afirmat que les mesures introduïdes portaran "més feina" als Estats Units, Merkel ha fet un cant a la col·laboració de la Unió Europea i, en aquest sentit, ha dit que és una convençuda de la globalització. Merkel ha demanat a Washington que treballi per aconseguir un acord comercial amb la Unió Europea, a l'estil del que s'ha signat amb el Canadà.

Polèmica inicial

Cargando
No hay anuncios

Trump ha rebut a la porta a la seva convidada i, entre les banderes nord-americana i alemanya, tots dos s'han saludat i han encaixat les mans. La trobada ha tingut un moment controvertit: ja a l'interior i asseguts en unes butaques, tots dos s'esperaven mentre els fotògrafs prenien les imatges de rigor que servirien per il·lustrar la notícia. La polèmica ha saltat perquè, aparentment, Trump ha ignorat el requeriment dels càmeres que es tornessin a donar la mà. En un moment determinat, Merkel s'ha dirigit al seu interlocutor: "Vol que ens saludem?", però Trump ha continuat sense immutar-se, mentre que la cancellera ha fet un gest amb cara de circumstàncies. Finalment no hi ha hagut fotografia de salutació a l'interior del despatx.

Les falses il·lusions amb Trump

Cargando
No hay anuncios

Abans de Merkel, el president nord-americà va rebre amb honors la primera ministra britànica, Theresa May, a qui va saludar efusivament tot recordant els vells vincles de les dues nacions i aplaudint la decisió dels britànics d'abandonar la Unió Europea i iniciar un camí en solitari. Poc després va ser el torn de l'israelià Benjamin Netanyahu, que portava sota el braç els seus plans d'expansió de colònies jueves en els territoris ocupats. Sobre el Brexit i sobre la solució per al conflicte araboisraelià, Trump i Merkel tenen opinions i projectes distants i distints.

Crisi de refugiats

Cargando
No hay anuncios

Trump ha fet bandera de l'atac sistemàtic contra els migrants en situació irregular als Estats Units, a qui ha equiparat amb delinqüents, i acostuma a referir-se als irregulars mexicans com els 'bad hombres' [homes dolents]. Durant la seva campanya electoral a la Casa Blanca, el candidat Trump ja va criticar la política migratòria de la Unió Europea, que ha liderat Merkel.

Al gener, el president afirmava que Merkel havia comès un "error catastròfic" en autoritzar l'entrada del centenars de milers de migrants "sense saber d'on venen". Un mes abans, quan la revista 'Time' triava la líder alemanya com a Personatge de l'Any, Trump va recórrer al seu mitjà de confiança i va retreure que la publicació distingís "la persona que porta a la ruïna Alemanya".

Cargando
No hay anuncios

La construcció europea

A diferència d'Obama, la nova administració nord-americana està encantada amb el pròxim divorci britànic de la Unió Europea. Trump veu en el Brexit una ocasió perquè el Regne Unit recuperi llibertat, identitat i sobirania.

Cargando
No hay anuncios

"Els europeus tenim el nostre destí en les nostres pròpies mans", responia una Merkel farta de les contínues al·lusions de Trump a la desconstrucció europea, ja que augurava que a la del Regne Unit seguirien altres desercions del projecte comunitari.

Canvi climàtic

Cargando
No hay anuncios

El pressupost del govern nord-americà per a aquest any il·lustra a la perfecció les preocupacions de Trump: més diners per a seguretat, defensa i els veterans de l'exèrcit, i retallades en serveis socials i mesures a favor del medi ambient. Obama va signar l'Acord de París per limitar les emissions de CO2, però la nova administració republicana ha situat al capdavant de l'agència per a aquestes qüestions un gairebé negacionista dels efectes del canvi climàtic. Merkel, com el conjunt de la Unió Europea, és una fèrria defensora de les mesures i campanyes contra l'escalfament global.

Relacions amb Rússia

Cargando
No hay anuncios

El 2014, la Unió Europea va fixar sancions econòmiques contra el govern rus per l'abatiment d'un avió malaisi que feia la ruta Àmsterdam-Kuala Lumpur i l'annexió unilateral de la península de Crimea. Les relacions entre els socis comunitaris i Moscou són tenses, agreujades pel suport que Vladímir Putin està donant al dictador Baixar al-Assad a la guerra de Síria.

A Washington, l'arribada de Trump a la Casa Blanca també ha fet canviar el discurs amb la històrica potència rival. El nou president és partidari de buscar un enteniment amb els russos, de qui es diu que van interferir a la campanya electoral nord-americana per beneficiar les opcions del republicà sobre les de Hillary Clinton.