Merkel surt al rescat de la CDU per frenar un tripartit d'esquerres
"No és igual qui governi aquest país", ha avisat la cancellera en el seu últim discurs al Bundestag
SabadellA menys de tres setmanes per a les eleccions federals alemanyes, la CDU d'Angela Merkel està en el pitjor moment de la seva història pel que fa als sondejos d'intenció de vot: aquest dimarts una enquesta atorgava al partit conservador el 19% de les paperetes a les eleccions del 26 de setembre, deu punts menys que a principis d'estiu, mentre que el Partit Socialdemòcrata (SPD), que llavors semblava totalment descartat, obté ara un 25% de suport. I no només això: el pacte entre l'SPD, els Verds (que també estan en caiguda lliure, amb un 17% dels vots) i els postcomunistes de Die Linke (6%) se situa a tocar de la majoria absoluta.
En aquestes circumstàncies, aquest dimarts Merkel, que fins ara s'havia mantingut al marge de la campanya per preservar la neutralitat de la seva figura de cancellera, ha sortit al rescat del seu partit en el que haurà sigut, probablement, el seu últim discurs davant del Bundestag. "No és igual qui governi aquest país", ha advertit Merkel, que no es presenta a la reelecció i abandonarà la cancelleria després de 16 anys. Segons ella, el dia 26 els alemanys hauran de triar entre "un govern que accepta, o almenys no exclou, el suport de Die Linke, amb l'SPD i els Verds, o un govern liderat per la CDU i la CSU, amb Armin Laschet com a canceller". Segona la mandatària, el candidat del seu partit a succeir-la representa "l'estabilitat, la fiabilitat, la moderació i el centre polític, que és exactament el que Alemanya necessita".
De tota manera, la possibilitat d'un tripartit d'esquerres amb la participació de Die Linke sembla, de moment, molt més remota del que pronostiquen els representants de la CDU, que ja fa dies que utilitzen aquest possible pacte com a arma per debilitar el candidat socialdemòcrata, Olaf Scholz (actual vicecanceller), i mirar de reforçar les opcions cada vegada més minses de Laschet.
Certament, el partit d'extrema esquerra s'ha ofert com a soci de coalició als Verds i a l'SPD, però ni els uns ni els altres no han recollit el guant (per bé que, com ha assenyalat Merkel, tampoc no li han tancat la porta). El rebuig de Die Linke a l'OTAN o als acords comercials amb els Estats Units incomoden les altres dues forces d'esquerres i Scholz ha deixat clar que respectar els compromisos d'Alemanya en matèria de relacions internacionals és una línia vermella. Un acord amb els liberals de l'FDP (que obtindrien un 13% de vot segons els últims sondejos) també permetria a socialdemòcrates i verds apartar la CDU del poder.