Merkel: "Ens hem d'afanyar en la lluita contra el canvi climàtic"
Les inundacions ja han deixat més de 180 morts i l'alerta es desplaça ara a Baviera
SabadellLa cancellera alemanya, Angela Merkel, ha visitat aquest diumenge el land de Renània-Palatinat, a l'oest del país, que ha sigut un dels més afectats per les inundacions d'aquesta setmana. Merkel, que estava de viatge oficial a Washington quan dijous va començar la catàstrofe, ha descrit com a "surrealistes" i "fantasmagòriques" les imatges que ha vist a Schuld, un poble d'uns 700 habitants que ha quedat pràcticament arrasat i que s'ha convertit en un dels símbols de la tragèdia. Aquesta petita població forma part del districte d'Ahrweiler, on viuen unes 130.000 persones i on fins ara s'han comptabilitzat 112 víctimes mortals. En total, almenys 157 persones han perdut la vida a Alemanya a causa d'aquest temporal, el pitjor desastre natural que ha patit el país des del 1962. Les inundacions també han deixat un mínim de 31 morts a Bèlgica, de manera que el balanç global de víctimes puja de moment a 188. "La llengua alemanya amb prou feines té paraules per [descriure] la devastació que s'ha ocasionat", ha dit Merkel.
Segons l'alcalde pedani de Schuld, Helmut Lussi, l'aigua del riu Ahr va arribar a 8,87 metres per sobre del seu nivell habitual. "Totes les cases del poble han quedat afectades. Algunes van quedar totalment cobertes d'aigua fins més amunt del primer pis. En qüestió de pocs minuts la gent ho va perdre tot", ha explicat Lussi aquest diumenge, entre llàgrimes. Es calcula que només en aquest poble hi ha hagut danys per valor d'entre 30 i 40 milions d'euros. "Estàvem realment ben preparats, però això té una dimensió que no havíem vist mai a Alemanya. L'aigua va caure ràpidament i en quantitats gegantines", ha explicat la presidenta regional, Malu Dreyer.
Merkel ha promès que aquest mateix dimecres el govern federal aprovarà un paquet d'ajudes econòmiques urgents que arribarà "de manera directa i sense burocràcia" als afectats. La cancellera no ha concretat el volum d'aquestes ajudes, però el ministre de Finances, Olaf Scholz, ha assegurat en declaracions al diari Bild que s'hi destinaran més de 300 milions d'euros, als quals s'afegiran "milers de milions" per a la reconstrucció de cases, carreteres i ponts. Cal tenir en compte que Scholz, actual vicecanceller, és també el cap de llista del Partit Socialdemòcrata (SPD) –un dels grans rivals, juntament amb els Verds, de la CDU de Merkel– a les eleccions del 26 de setembre, i que per tant es troba en plena precampanya electoral.
Però, més enllà d'aquesta resposta immediata, Merkel ha avisat que cal pensar també en el llarg termini, i en aquest sentit ha tornat a posar l'accent en la necessitat d'actuar ràpidament per combatre el canvi climàtic, tal com ja havia fet dijous el candidat del seu partit a les eleccions de la tardor, Armin Laschet (que és també el president del land del Rin del Nord - Westfàlia, l'altra regió que ha patit més els efectes del temporal). "Plantarem cara als elements de la naturalesa a mitjà i a llarg termini amb una política que tingui més en compte la natura i el clima, tal com hem fet aquests últims anys", ha dit la cancellera, i ha avisat: "Ens hem d'afanyar en la lluita contra el canvi climàtic".
Baviera, en perill
A l'oest d'Alemanya (i a les regions limítrofes de Bèlgica i els Països Baixos) no s'hi han registrat precipitacions importants des de dissabte, i els esforços se centren ara en la neteja, l'avaluació dels danys, la recuperació de serveis bàsics (encara hi ha milers de llars sense electricitat) i la recerca de les persones desaparegudes, que encara es compten per centenars (tot i que moltes, probablement, estan simplement incomunicades i per això no se'n sap res des de fa dies).
Però ara el perill s'ha desplaçat uns 500 quilòmetres cap al sud-est, al land de Baviera, on les pluges torrencials que van començar dissabte al vespre han provocat el desbordament de diversos rius, la inundació d'algunes carreteres i corriments de terres. Bona part de la regió està en alerta per risc d'inundacions. Al districte de Berchtesgadener Land (a l'extrem sud-oriental d'Alemanya, just a la frontera amb Àustria) hi ha com a mínim un mort, s'han hagut d'evacuar 130 veïns i es tem que algunes cases es puguin ensorrar. Als carrers l'aigua ha arrossegat els cotxes, que han quedat amuntegats. Més al nord, a la ciutat de Passau, situada també sobre el límit amb Àustria i just a la confluència dels rius Danubi i Inn, la gran pujada dels nivells de l'aigua amenaça amb un possible desbordament. La previsió és que la pluja intensa continuï durant la nit però que dilluns la situació millori.
El president de Baviera, Markus Söder, ha alertat que els fets són "un increïble toc d'atenció" de la natura, tot i que ha subratllat que de moment la situació no és comparable a la de l'oest del país. Söder també s'ha sumat a la crida per intensificar la lluita contra el canvi climàtic i ha recordat que el seu govern s'ha fixat l'objectiu que Baviera assoleixi la neutralitat d'emissions de gasos contaminants l'any 2040, una dècada abans del termini que ha marcat l'executiu federal per al conjunt d'Alemanya. "Haurem de treballar molt per aconseguir-ho", ha admès Söder, però ha avisat que "al cap i a la fi els costos de no fer res són molt més elevats".