Victòria amb regust amarg per a Angela Merkel
La CDU i l’SPD obtenen els pitjors resultats de la seva història i la ultradreta entra al Bundestag per primer cop
BerlínAhir a les sis de la tarda s’acabava la jornada electoral alemanya i al barri berlinès de Kreuzberg es tancaven les portes del local habilitat per als comicis, situat en una de les oficines veïnals de l’Associació pel Treball Intercultural. Immediatament començaven a sortir les primeres estimacions de vot a peu d’urna, mentre els membres de la mesa electoral abocaven les paperetes i començaven el recompte. Un d’ells exclamava mentre ordenava els vots: “Oh, vaja, a aquests sembla que els voten fins i tot a Kreuzberg”, referint-se al partit d’ultradreta AfD, que ahir es va confirmar com a tercera força política al Bundestag, el Parlament alemany.
La CDU i l’SPD perden escons
Malgrat l’àmplia participació -més del 75% de l’electorat-, es van complir els pitjors pronòstics per als dos principals partits. La formació d’Angela Merkel, la CDU-CSU, va tornar a ser “clarament la principal força política”, tal com va declarar la cancellera després dels primers sondejos. Tot i guanyar les eleccions amb el 33,5% dels vots, la CDU -que ha perdut més del 8% dels vots- es veurà obligada a formar una coalició de govern. Els 249 escons obtinguts fan impossible governar en solitari, però també fan que la CDU sigui l’única força capaç de fer-ho.
En les seves primeres declaracions després de la publicació dels sondejos, la cancellera alemanya va lamentar no haver obtingut més vots i va qualificar de “gran repte” l’entrada al Parlament de l’AfD. Merkel va prometre “una anàlisi profunda” dels resultats i “assumir les preocupacions i les pors” del seu electorat. En aquest sentit, la líder de la CDU va assenyalar com a prioritats del seu govern la immigració il·legal i la seguretat interna.
L’altra gran derrota de la jornada la va protagonitzar el socialdemòcrata Martin Schulz, líder de l’SPD, que va obtenir un 20,3% de vots; el pitjor resultat de la seva història parlamentària. El líder de la segona força va anunciar que “l’SPD farà oposició” i va assegurar que no revalidaria la Gran Coalició amb la CDU. Schulz va indicar que, malgrat “l’amarg resultat”, accepta el compromís amb els seus votants de treballar per “estabilitzar la democràcia” a Alemanya.
L’extrema dreta al Bundestag
En declaracions al tradicional debat televisiu Elefanten runde [Ronda d’elefants], que es va emetre en directe durant el recompte, Schulz va prometre lluitar contra “els enemics de la democràcia que hi ha ara asseguts al Bundestag”, en referència a Alternativa per a Alemanya. Precisament l’AfD va ser l’únic partit que no va comparèixer al debat.
Alexander Gauland, candidat de l’AfD, amenaçava ahir a la tarda “d’anar a la caça de Merkel o de qui sigui” després de saber els resultats que el situen com a tercera força al Parlament amb un 12,8% dels vots. Des de la seva seu a Berlín, Gauland, orgullós del resultat de l’AfD, qualificava la jornada electoral de “dia històric per al partit”. En el discurs davant dels seus companys de partit afegia: “Ho hem aconseguit, som al Parlament i canviarem aquest país”. A més, amenaçava de “recuperar el país per a nosaltres mateixos” i advertia als seus seguidors que no facin cap tipus de declaracions que els puguin comprometre.
El jove i mediàtic candidat Christian Lindner va celebrar ahir el retorn a la cambra i el resultat obtingut pels liberals de l’FDP, que amb una mica més del 10,7% esperen tornar a ser una de les peces clau i entrar en la possible coalició anomenada Jamaica, que estaria composta per la CDU, l’FDP i Els Verds. Durant el debat televisiu, Lindner no va dubtar a atacar el candidat socialista, a qui va retreure no disposar d’un mínim d’“ambició per responsabilitzar-se d’un govern”.
Lindner ha sabut jugar molt bé les seves cartes i ha fet una campanya molt centrada en les xarxes socials i amb gran presència als mitjans de comunicació. Molts analistes polítics recorden que l’FDP és un partit fonamental per a les pròximes negociacions que donaran lloc a una coalició de govern. A les eleccions passades no van superar la barrera del 5% dels vots per entrar al Parlament.
La resta del Parlament gairebé no presentarà novetats, excepte que hi haurà un nombre més gran de partits representats. A la cambra també hi seran Els Verds (8,8% dels vots), que són la quarta força política i ha augmentat lleugerament el nombre de vots respecte a les últimes eleccions. El cinquè partit representat serà Die Linke, amb un 9% dels vots.